2. 9. 2008.

Dinosaurus Jr. pred nastup u Beogradu: Vratićemo vas u vreme starog dobrog roka

Poznati američki alternativni rok bend Dinosaur Jr. nastupiće prve večeri beogradskog „Jelen pivo lajv“ festivala, koji se ove godine održava 5. i 6. septembra na stadionu „Tašmajdan“. Džozef Džej Maskis, frontmen ovog benda, ispričao je za „Blic“ kako izgleda ponovo svirati pesme koje su nastale krajem osamdesetih, šta očekuje publiku 5. septembra na „Tašmajdanu“, a najavio je i novi album

Džozef Maskis, Lu Barlou i Patrik Marfi čine originalnu postavu benda koji je nastao 1984. i sa uspehom nastupao do početka devedesetih, kada se grupa raspala zbog svađe Maskisa i Barloua. Bend se ponovo okupio u originalnoj postavi 2005, a prošle godine Dinosaur Jr. su objavili svoj osmi studijski album „Beyond“ koji su i publika i kritika odlično primili. Nastup u Beogradu će biti jedini koncert koji će Maskis i ekipa održati u Evropi ovog leta, a Dinosaur Jr. će sa Igijem Popom biti zvezde prvog dana festivala „Jelen pivo lajv“.
- Imamo novi album, a i prošlo je dosta vremena, prvo smo probali sa jednom svirkom, da vidimo kako nam ide i onda smo nastavili korak po korak - priča Maskis i razmišlja kako je to svirati iste numere posle 20. godina.
- Ne znam, isto je. Volim da sviram stare stvari i skoro na svakom koncertu odsviram potpuno različiti solo na gitari u nekoj od tih starih pesama, i to sa velikim uživanjem. Imam utisak da sada više volim da izvodim te pesme nego ranije.
Maskis je poznat kao ljubitelj hard kora i pank-roka, ali i kao čovek koji voli i sluša malo poznate bendove.
- Ima puno i starih stvari koje nisam čuo, a od novijih mi se sviđaju bendovi „Wooden Ships“, „Fucked Up“ - priča Maskis koji je ranije svirao i sa članovima benda The Stooges, koji su pored njih hedlajneri festivala na „Tašmajdanu“. Pitamo ga, ima li šanse za neku saradnju.
- Sumnjam, mislim da The Stooges nemaju baš puno mesta za saradnju sa bendom sa jednom gitarom - iskren je Maskis, koji dodaje da ima nekoliko pesama benda The Lemonheads, koji takoše sviraju na Tašu, koje mu se dopadaju.
Maskis otkriva i da Dinosaurus Jr. razmišljaju i novoj ploči.
- Da... razgovaramo o tome da snimimo novu ploču. Videćemo - kaže Maskis, a na pitanje šta publika na „Tašmajdanu“ može očekivati na nastupu 5. septembra, kaže: Biće tu i nekih starih i nekih novih pesama, možda čak i onih koje nismo izvodili ranije. Biće ludo, vratićemo vas u vreme dobrog rokenrola.
Biografija
Grupu „Dinosaur Jr.“ su 1984. u Amherstu u Masačusetsu osnovali Džozef Maskis, Lu Barlou i Patrik Marfi. Debitantski album „Dinosaur“ su snimili 1985. za 500 dolara, i ploča je prošla potpuno nezapaženo. Međutim, članovi kultnog benda „Sonic Youth“ bili su oduševljeni „Dinosaurusima“ i pozvali su ih da nastupaju zajedno s njima. Početkom 1987. grupa objavljuje drugi album „You’re Living All Over Me“ sa kojeg su skinuti hitovi „Just Like Heaven“ (obrada pesme benda „The Cure“) i „Show Me the Way“. Naredni album „Bug“ (1988), koji je najavljen singlom „Freak Scene“, odmah po objavljivanju je zauzeo prvo mesto na britanskoj listi nezavisnih izdanja. Ali, na promotivnoj turneji su sukobi između Maskisa i Barloua eskalirali, i basista Barlou je izbačen iz benda. Četvrta ploča (prva za veliku izdavačku kuću) „Green Mind“ iz 1991. predstavljala je praktično solo album Maskisa budući da je on bio autor svih pesama i producent, dok je bubnjar Marfi bio uključen u snimanje samo tri numere. Posle uspešne turneje sa grupama „The Jesus and Mary Chain“, „My Bloody Valentine“ i „Blur“, bend „Dinosaur Jr.“ je 1993. objavio album „Where You Been“, a veliki hitovi su postale numere „Start Choppin“ i „Out There“. Sledeće godine bend je izdao svoj komercijalno najuspešniji album „Without a Sound“ koji su najavili sjajni singlovi „Feel the Pain“ i „I Don’t Think So“. Zvanično, grupa prestaje sa radom 1997. a Maskis se posvetio solo karijeri.
Bend se ponovo okupio u originalnoj postavi 2005, a prošle godine „Dinosaur Jr.“ su objavili album „Beyond“ koji su i publika i kritika odlično primili.

Нема коментара: