18. 8. 2008.

Sto romskih violina u Zagrebu i Zadru

Najveći romski simfonijski orkestar Budapest Gypsy Symphony Orchestra, u Mađarskoj poznatiji kao Szaztagu Cinanyzenekar (100 romskih violina), gostovaće u Zagrebu 5. 9. na Šalati i u Zadru 6. 9. u dvorani Višnjik

Orkestar je osnovan 1985. godine u vreme kad je preminuo Sandor Jaroka, najpoznatiji mađarski romski solista. Na sprovod je pristiglo mnogo mađarskih Roma, koji su nakon pogreba započeli sasvim spontano svirati i tako je stvoren ovaj veličanstveni Orkestar, koji je Hrvatsku oduševio već više puta.
Jedan od najistaknutijih članova orkestra je virtuoz Oszkar Őkrős na cimbalu, koji je ujedno i najbolji svetski svirač tog tradicionalnog instrumenta. Orkestar broji 60 violina, 9 viola, 6 violončela, 10 kontrabasa, 9 klarineta i 6 cimbala. Repertoar koji izvode uključuje poznatu mađarsku i internacionalnu romsku muziku od Vittoria Montia i Grigorasa Dinicua pa sve do klasičnih dela od Johannesa Brahmsa, Georges Bizeta, Arama Khatchatouriana, Pabla de Sarasate ili Johanna Straussa.
Treba napomenuti da svi muzičari sviraju napamet, bez partitura, u brzim izmenama harmonija, boja, tempa i raspoloženja, što od njihovih nastupa stvara dojam slušanja "stotinu Paganinija".

Нема коментара: