31. 7. 2008.

Vlatko & Akkerman po Hrvatskoj

Vlatko Stefanovski Trio, kojeg uz gitaristu čine Đoko Maksimovski na basu i Dejan Milosavljević na bubnjevima, koncertom u zagrebačkom Aquariusu 29. 7., započeo je hrvatski deo turneje na kojoj promoviše svoj prvi "pravi" blueserski album "Thunder From The Blue Sky"

Iako je blues raspoloženje uvek bilo odlika zvuka Vlatkove gitare, još od prvih njegovih melodija s čuvenim makedonskim etno motivima, kao što je "Aber dojde donke", on je godinama sanjao da snimi neke izvorne blues teme. Jedan svirački susret s Janom Akkermanom, gitaristom i autorom kultne holandske grupe Focus (njihova čuvena pjesma je virtuozni rock instrumental "Hocus Pocus" iz 1971.), pretvorio se u prijateljstvo, a onda su dva raskošna gitarista došli na ideju da taj blueserski album snime zajedno.
Njegova koncertna promocija u Zagrebu bila je kombinacija starih tema iz vremena Leb i sol i "novog Vlatka" s blues standardima, u kojima se triju pridružio i Jan Akkerman, što je u publici izazvalo prave ovacije.
Od "Testify", legendarne "Hoochie Coochie Man", koju je napisao Willie Dixon a izvodio Muddy Waters, "Stormy Monday Bluesu" slavnog američkog blues gitariste T-Bone Walkera, preko fascinantne "Texas Flood" Stevie Ray Vaughana ili himne duhovne muzike "Amazing Grace" u gitarskom štihu, pa do autorskih "Country" i naslovne "Thunder From The Blue Sky" – sve pesme s novog albuma koje je izveo Vlatko Stefanovski Trio sa svojim gostom izazvale su erupciju oduševljenja u prepunom Aquariusu.
Sve što je ranije snimio Leb i sol i Vlatko u solističkoj karijeri na albumima zvuči perfektno, ali je u živim nastupima uvek bilo još moćnije i raskošnije. Vrhunskim instrumentalistima, zapravo, publika i daje onaj neophodni feedback, s kojim njihov perfekcionizam dobija dušu i strast. Tako je bilo i s ovim koncertom.
Još jedna posebna eksplozija dogodila se na bisu, kojeg je Akkerman otvorio sa legendarnom "Hocus Pocus", u kojoj su Vlatko i Jan gitarama uspeli više nego nadoknaditi sve one posebne zvučne efekte s mrmljanjem, jodlovanjem i flautom koja se čuje u originalu. Dva majstora su se igrala s instrumentima, a publika ludela.
Naravno, Trio je izveo i neke čuvene Leb i sol naslove ("Jovano, Jovanke", "Si zaljubiv edno mome", "Kao kakao"), ali akcent je ovog puta bio na bluesu. A koncert – to je bio događaj za pamćenje, kojeg, ukaže li vam se prilika da ga doživite, ni u ludilu ne smete da propustite.
A nađete li se na Jadranu u vreme nastupa benda, podsećamo na ostale termine koncerata:

31. 7. – Zadar, Arsenal
02. 8. – Split, Gripe
04. 8. – Opatija, letnja pozornica
06. 8. – Pula, Utvrda

Нема коментара: