23. 7. 2008.

Nišvil: Neprepoznat nacionalni i evropski brend

Internacionalni džez festival Nišvil biće održan od 14. do 17. avgusta na otvorenom prostoru u Tvrđavi, a ne na Letnjoj pozornici, pošto ni ove godine nije razrešen spor između organizatora festivala i gradskog javnog preduzeća Nišfilm, koje je zakupac pozornice

Nišfilm ovog leta ne samo da je izdao kafićima ulaz na Letnju pozornicu, već je dozvolio da se na samoj pozornici postave masivne tenda-reklame i sedeće kafanske garniture, što onemogućava nastup svetskih džez imena, saopštili su juče organizatori 25. internacionalnog festivala Nišvil.
Na konferenciji za novinare direktor Nišvila, Ivan Blagojević kazao je da će na zelenoj površini u neposrednoj blizini Letnje pozornice biti postavljena najmanje dva stejdža, tri video bima i oko 2.500 stolica, kao i klimatizovani šatori za učesnike festivala. Prema njegovim rečima, prisilno izmeštanje festivala sa komforne Letnje pozornice povećaće njegove troškove za oko dva miliona dinara, koji će uz zahtev za rebalans budžeta biti "ispostavljeni" novom sazivu Skupštine grada. On je pozvao potencijalne sponzore festivala da ga "prepoznaju" kao nacionalni i evropski brend, kao što je to već učinila DIN Filip Moris, zbog čije finansijske podrške "Nišvil postoji poslednje tri godine".
- I ove godine Nišvil će okupiti svetska džez imena. Biće manje etno džeza, ali će učesnici iz zemlje i sveta izvesti i pesme nedavno preminulog Šabana Bajramovića. Deo Nišvila će se 8. i 15. avgusta na kratko "preseliti" u Beograd, u Knez Mihajlovu ulicu, a najverovatnije će imati prilike da ga vide i zainteresovani u Aleksincu, Paraćinu i Prokuplju. Očekujemo dosta stranaca, prodaja karata već ide sjajno, imamo rezervacije iz Italije i Slovenije - rekao je Blagojević.
Prve večeri festivala hedlajneri su jedan od najznačajnijih svetskih bubnjara džez roka Bili Kobam sa Kultur miks bendom (SAD), kao i klupska džez legenda Gil Peterson sa Đojsom Džejmsom (SAD, Velika Britanija). Te večeri će nastupiti i japansko-niški bend Dixie pogon i internacionalni bibap kvintet na čelu sa Duškom Gojkovićem. Već 15. avgust rezervisan je za japanski Sun kim kvartet, internacionalni orkestar "De Vetex" (Belgija, Francuska), Brand new heavies (Velika Britanija) i Pian i DJ Fanki džanki (Niš). Zvezda te večeri biće Tarhana i sjajni Teodosi Spasov (Turska, Bugarska, Srbija).
U subotu je hedlajner Rosenberg trio (Holandija), a nastupiće i Hugo Sajmet kvartet (Nemačka), Rodni Džons trio i Donald Harison (SAD), Sidsel Endersen i Jan Beng (Norveška), Eftekasat (Egipat) i Sound of south (Niš). Na završnoj večeri veliko interesovanje publike sigurno će izazvati nastup benda Leb i sol i Dada Topića (Makedonija, Hrvatska). Te večeri će nastupiti i Jan Vaclav Vanek trio (Francuska), Le Mystere Des Voix Bulgares (Bugarska), Njujork ska džez ansambl (SAD) i City band i prijatelji (Niš).

Cene ulaznica

Cene festivalskih ulaznica su veoma pristupačne, tako da komplet staje 2.400 dinara, a pojedinačna karta 800 dinara. Studenti, koji moraju da prilože indeks, plaćaju komplet 1.500, a pojedinačnu kartu 600 dinara. Ove godine će moći da se koristi i aranžman od samo 100 evra, koji podrazumeva četiri prenoćišta u Studentskom domu, pun pansion i komplet karata.

Нема коментара: