4. 7. 2010.

Nišvil 2010: I Manu Dibango dolazi!

Legendarni afrički jazz muzičar i verovatno najpoznatiji saksofonista poreklom sa crnog kontinenta Manu Dibango biće jedan od headliner-a predstojećeg Nišville jazz festivala (12-15. avgust)

Zajedno sa Felom Kutijem i Hju Masekelom Dibango je jedan od pionira afro beat-a a njegov stil je originalna fuzija džeza, soula i tradicionalne afričke muzike.
Na Nišville dolazi sa svojim desetočlanim sastavom Soul Makossa Gang, a nastup su pomogli Ambasada Francuske i Francuski kulturni centar. Manu Dibango je rodjen u Kamerunu (1933), a tokom karijere duže od pola veka nastupao je na svim kontinetima.

Osim u rodnom Kamerunu živeo je u Zairu, Obali Slonovače, Belgiji, na Jamajci, a poslednjih decenija državljanin je Francuske. Prvi značniji sastav čiji je bio član i jedan od osnivača je zairski bend African Jazz (1960) sa kojim je radio pet godina, a na velika vrata svetske muzičke scene Dibango je ušao albumom “Soul Makosa” iz 1972. godine koji se odmah našao u vrhovima pop, ritam i bluz i jazz top lista.

Istoimena pesma (makossa na Dibangovom maternjem jeziku znači “igra” ili “ja igram”), koja je direktno uticala na mnoge kasnije veoma popularne izvođače od Majkla Džeksona, preko sastava Fuges pa do Rihane. Pesmu “Soul makossa” mnogi danas smatraju prvim disko hitom, a ujedno bila je to i prva “francuska” kompozicija koja osvojila Sjedinjene Američke Države.

Na spisku muzičara sa kojima je Manu Dibango snimao i nastupao su i Fela Kuti, Herbie Hancock, Bill Laswell, Bernie Worrell, Ladysmith Black Mambazo, Don Cherry, Sly Dunbar, Robbie Sheakspeare, Eliades Ochoa sa kojim je 1998. godine snimio album “CubAfrica”. Osim sakso Manu Dibango je objavio pedesetak albuma, a osim saksofona, svira i vibrafon i marimbu, kao i različite afričke udaraljke. Godine 2004. godine proglašen je Umetnikom mira UNESCO-a.

Нема коментара: