4. 7. 2010.

Belef: Jahanje po "Novom talasu"

Muzički program "Beogradskog letnjeg festivala" (Belef), koji će biti održan od 16. jula do 8. avgusta, biće posvećen 30. godišnjici novog talasa, a nastupiće njegovi učesnici Električni orgazam, Jura Stublić i Film, Disciplina kičme...

"Slogan Belef-a 'Na novom talasu' došao je kao logično podsećanje na najsjajniji period kulturnog udara koji je obeležio osamdesete godine u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani... Novi talas stigao je Paket aranžmanom 1980. godine i pomerio državu, tada već na izmaku snaga, donevši novu energiju i kulturnu motivaciju", navedeno je u saopštenju Belef-a.

Koncerti će biti održavani od 21 čas na sceni iza Galerije Prirodnjačkog muzeja, na Malom Kalemegdanu u Beogradu, a prvi nastup 16. jula predviđen je za Disciplinu kičme, uz mladi sastav Metak za zlikovca.

Slovenački kantautor Zoran Predin nastupiće 17. jula, a 18. jul je ostavljen za predstavnike Popboksove "Nove srpske scene" alternativne sastave Nežni Dalibor i Repetitor, kao i andergraund veterane Supernaut.

Električni orgazam, koji obeležava 30 godina rada kao jedini preostali učesnik ključnog albuma beogradskog novog talasa Paket aranžmana (1981), snimljenog sa Idolima i Šarlo akrobatom,
nastupiće na "Belefu" 23. jula. To veče pozornicu sa njima će podeliti garažni sastav Kazna za uši.

Kako je najavljeno, 24. jula sviraće novotalasni prvoborac iz Zagreba Jura Stublić i njegov Film, a iduće veče pripada mladim snagama iz Beograda Ola Horhe i Petrol, i Gatuzu iz Zagreba.

Za 30. jul predviđen je bivši pevač Prljavog kazališta Davorin Bogović iz Zagreba, a isto veče nastupiće i mladi beogradski sastav Izdrži ribice.

Alternativni veterani Darkvud dab nastupaju 31. jula, mlađi sastavi Lira vega, Popečitelji i Multietnička atrakcija 1. avgusta, a 6. avgusta novosadski Obojeni program i nova pop senzacija Svi na pod.

Prvoborci jugoslovenskog panka Pankrti iz Ljubljane sviraće 7. avgusta uz domaće Gengbengers, a završno veče 8. avgusta ostavljeno je za alternativce Žene kese, Virvel i Trans Balkan Desorganization.


NA NOVOM TALASU

od 16. jula do 8. avgusta
OTVARANJE BELEF-a 10: Petak 16.07. Velika dvorana Kolaračeve zadužbine:

20:00 - Koncert Evropskog Baroknog orkestra EUBO (European Union Baroque Orchestra): CROSSING BORDERS : MUSIC FROM BAROQUE EUROPE, pod pokroviteljstvom Education and Culture DG programa EU, dirigent: Lars Ulrik Mortensen

21:00 – Flamenko spektakl Lucia Guarnido ‘’A Mi Aire’’, u saradnji sa Instituto Cervantes de Belgrado

MUZIČKI PROGRAM:

Beogradska tvrđava, Scena iza Galerije Prirodnjačkog muzeja (Mali Kalemegdan 5), pet/sub/ned od 21:00

Petak 16.07. Disciplin A Kitschme; gosti: Metak za zlikovca; Izložba: Koja ’’Osvrt na temu’’ od 16.07. do 08.08.

Subota 17.07. Zoran Predin (Ex Lačni Franz) Slo

Nedelja 18.07. NOVA SCENA: Nežni Dalibor, Repetitor, Supernaut

Petak 23.07. Električni orgazam; gosti: Kazna za uši

Subota 24.07. Jura Stublić i Film, Hr

Nedelja 25.07. NOVA SCENA: Ola Horhe, Petrol, Gatuzo- Hr

Petak 30.07. Davorin Bogović (Ex Prljavo kazalište), Hr; gosti: Izdrži ribice, Srb

Subota 31.07. Darkwood Dub

Nedelja 01.08. NOVA SCENA: Lira Vega, Popečitelji, Multietnička atrakcija

Petak 06.08. Obojeni program; gosti: Svi na pod

Subota 07.08. Pankrti, Slo; gosti: Gangbangers

Nedelja 08.08. NOVA SCENA: Žene kese, Virvel, TransBalkan Desorganization


Belef centar kao izvršni producent zadržava pravo izmene datuma i programa u slučaju potrebe.

Нема коментара: