22. 3. 2010.

Dubioza kolektiv: Saša Lošić gost na novom albumu


Nakon izuzetnog uspeha diljem regije s albumom "Firma Ilegal", Dubioza kolektiv najavio je ovih dana novi, četvrti studijski album "5 do 12" na kom, osim frontmena Plavog orkestra Saše Lošića Loše, gostuje i makedonska grupa Superhiks

- Ovo je još jedno kratko i jasno djelo s devet pjesama koje udaraju direktno u glavu. Korumpirani vlastodršci koji se brinu samo za svoje vlastite interese, birokracija, recesija, razorni nacionalizam i stanovništvo na rubu siromaštva (...) inspirirali su bend da napravi još jedan manifest otpora takvoj situaciji, stoji u službenom saopštenju povodom najave novog albumu čiji izlazak je najavljen za 12. maj. No, u skladu s njihovim stavom prema društvu, svoj su novi album odlučili da poklone svim svojim obožavaocima, pa će se već 12. aprila album "5 do 12" naći na njihovim službenim web stranicama na raspolaganju za besplatnan download. Razlika između online i fizičkog izdanja je u tome što će CD sadržati puno dodatnog materijala, o čemu će naknadno obavestiti svoju publiku.



Prvi singl za pesmu "Vidi, vidi, vidi" u kojoj gostuje Saša Lošić - Loša, a koji najavljuje novi album Dubioza kolektiva već se pojavila na YouTubeu, a uskoro kreće i u pohode na radio stanice širom regiona. Istovremeno sa pripremama za izlazak novog albuma, Dubioza kolektiv kreće na evropsku turneju, te ih možete doživeti u sledećim državama tokom marta:


18.3.2010. - Inkonst, Malmö, Švedska
19.3.2010. - Musikens Hus, Göteborg, Švedska
20.3.2010. - Gamla, Oslo, Norveška
23.3.2010. - Alterna, Brno, Češka
24.3.2010. - Akropolis, Praha, Češka
25.3.2010. - Speakers, Delft, Holandija
26.3.2010. -Hall of Fame, Tilburg, Holandija
27.3.2010. - XINIX Poppodium, Nieuwendijk, Holandija


Dubioza kolektiv iza sebe ima tri studijska albuma – "Dubioza kolektiv" (2004.) i EP izdanje "Open Wide" na kom gostuje Benjamin Zephaniah, čuveni dub umetnik iz Velike Britanije i Mush Khan iz pakistansko-britanskog benda Fun-da-mental. Drugi studijski album "Dubnamite" izašao je 2006. godine, a na njemu su gostovali grupa Defence iz Tuzle (BiH) i francuski umetnik Niköll dok su na trećem studijskom albumu "Firmma ilegal" zapevali na maternjem jeziku i u kratkom roku osvojili regionalnu scenu.
"Firma ilegal" kroz sve pesme opisuje situaciju koja je, iako govori o bosanskohercegovačkoj svakodnevici, lako razumljiva i zemljama u okruženju, dok se semplovi BH političara, koji se provlače između pesama na albumu, mogu vrlo lako zameniti izjavama njihovih kolega iz regiona, bez da se promeni smisao poruka. Na tom studijskom albumu kao gosti su učestvovali reper Frenkie i Srđan Yevđević Yevđa iz grupe Kultur Shock.

Нема коментара: