21. 7. 2008.

Đorđe Balašević snima film „Kao rani mraz“

Đorđe Balašević, kantautor, pisac, a od pre nekoliko dana i reditelj, počeo je snimanje filma „Kao rani mraz“. U slikovitom ambijentu reke Tise, sa čitavim malim selom specijalno napravljenim za potrebe filma (koji nakon snimanja može da posluži i kao podsećanje na to kako je nekad davno izgledao život na Tisi) nastali su prvi kadrovi Đoletovog dugometražnog igranog filma

Prve dane snimanja obeležili su mladi glumci, dok će poznata glumačka imena kao što su Rade Šerbedžija, Mira Banjac, Petar Bjelac, Mustafa Nadarević i mnogi drugi doći na red u naredna dva meseca. Prve scene snimila je Jovana Balašević, koja igra Malu Vidru i koja će mnogima u filmu zavrteti pamet, a pored nje i Danijel Kovačević koji tumači ulogu mladog Vase Ladačkog. Kamerom su zabeleženi i prelepi kadrovi prirode i scenografije za koju je zaslužan Rade Mihajlović, a noću su na samoj reci snimljene scene serenade za Malu Vidru. Pošto ona živi sa porodicom na usidrenom brodu, njen udvarač pokušava da je osvoji romantičnom serenadom, te je za potrebe ove scene učestvovao i tamburaški orkestar „Zorule“. Tamburaši su drvenim čamcima prišli brodu i pod prozorom Male Vidre zasvirali u strune svojih instrumenata, tako da su, iako je atmosfera bila radna, svi iz ekipe uživali u snimanju. Đole, nonšalantan i profesionalan, bez nervoze drži sve pod kontrolom jer je još dok je pisao muziku i scenario za film svaku scenu stvarao u glavi i sada je ostalo samo da te scene zabeleži i kamera.
- Svaki detalj, svaka sitnica, sve je besprekorno i na najvišem nivou. Znam da su mnogi vrteli glavom kada su čuli da ću da režiram ovaj film, ali još više ih je vrtelo glavom kada sam sa gitarom krenuo na Splitski festival, pa sam se u Novi Sad vratio sa prvim mestom. Mislim da će mi sada biti i lakše jer je ekipa oko mene, uveren sam, najbolja moguća - kaže Đorđe Balašević ne krijući zadovoljstvo snimljenim materijalom.
On ističe i veliku zaslugu i uložen napor svoje supruge Olivere koja je producent filma i koja ga obavezuje da se potpuno posveti ovom projektu. Olivera je zaslužna i za besprekornu organizaciju, nasmejana i istovremeno vrlo profesionalna prati snimanje i ne krije zadovoljstvo prvim danima snimanja.
- Pripreme su bile duge i iscrpljujuće, ali sigurna sam da je vredelo. Najviše me raduje atmosfera koja vlada na snimanju i mislim da se elan koji je pratio pripreme jednostavno preneo na glumce i sve one koji učestvuju u stvaranju ovog filma. Mislim da će snimanje bez obzira na veliku odgovornost biti zabava za sve koji u stvaranju filma učestvuju - rekla je Olivera Balašević u ime producentske kuće „Salajka“.

Balašević gradonačelnik
Na plaži u blizine Ade gde je napravljeno čitavo naselje za potrebe filma, svakog dana se okupi mnogo znatiželjnika koji komentarišu scenografiju i glumce u raskošnim kostimima. Tako je u pauzi snimanja jedan mladić pitao čoveka pored sebe: „A čiji je ovo grad? Ko je ovde gradonačelnik?“, da bi mu ovaj odmah odgovorio: „Pa, Đorđe Balašević“.

Нема коментара: