21. 6. 2013.

Vitamin: Doza bučnog adrenalina

Balkanom su se proširili festivali geometrijskom progresijom. 28, 29. i 30. juna očekuje nas u Majdanpeku Sound and Vision, a na njemu bend iz Kruševca, koji je na prošlogodišnjem kruševačkom festivalu Avgust jednog diverzanta povezao dva urednika - muzičkog i filmskog programa

O kruševačkom bendu Vitamin snimljen je dokumentarni film "Vitamin i Cveće", koji je premijerno prikazan pred publikom Ajde festa 8. avgusta 2012. Nakon filma, sklonjene su stolice, a nastupila je upravo filmovana četvorka. Film je, nakon premijere, uprkos veoma emotivnom prijemu, ipak otišao na dosnimavanje i premontiravanje. Baš kao i treći album Vitamina, koji je ovim koncertom najavljen, ali zvanično izlazi tek ovog leta. Zajednička je sudbina večitih umetničkih pregalaca.

Bend postoji od 1996. i čine ga dva brata, Uroša (Helikopter, Slobodna Wožnja) i Kimbe (Scarps), koji svoj čarobni šešir krije, ali uspešno baca magiju, i još dva stara drugara, Gorana (slobodna Wožnja) i neuhvatljivog Nemanje (Slobodna Wožnja). Ova skupina ljubitelja glasne nesputane muzike, u ambijentu dnevne sobe gitariste stvarala je svoj noise, shoegaze, krautrock i slične gitarske vitamine.

Bacaju srebrne narandže i kažu za sebe da i nisu klasičan bend, a muziku vide ne kao neki projekat koji mora da se progura i isforsira, već kao nešto što je deo svakodnevnog života, a što ih čini srećnim.



Vitamin iza sebe ima dva izdanja od po trinaest pesama, "Let us try" iz 1998, i "Travelling in pairs" iz 2000. godine. Očekuje se treći album, sa kojeg su neke pesme već dostupne na internetu.

Iako postoje već nekih sedamnaest godina, odsvirali su za to vreme deset koncerata. "Ne želimo da budemo hermetični po svaku cenu (mislim da nam ni muzika nije takva) ali ne želimo nikome da namećemo svoj stil i ukus, ionako zahvaljujući netu ljudi mnogo lakše dolaze do informacija vezanih za bilo koju muziku koju slušaju." Ovog leta Vitamin će otprašiti svoj set na majdanpečkom Sound and Vision festivalu, i ne samo tamo.




Dobar feedback na soundcloud-u potvrđuje univerzalnost muzičkog izraza, kao i ponuda iz inostranstva za produciranje narednog albuma.

Dok ih ne čujete uživo, delimo sa vama dva parčeta Vitamina sa prošlogodišnjeg Ajde festa.


Нема коментара: