14. 5. 2013.

Top 10: Najbolji zabranjeni spotovi

Kontroverzni i neprikladni, šokantni i bezobrazni, a ponekad i poučni, ovi spotovi su uzdrmali muzičku scenu i zaradili zabrane prikazivanja
Izvor: B92, Rolling Stone

Nedavno je sajt Jutjub prvo zabranio, pa potom ponovo objavio novi spot Dejvida Bouvija za naslovnu pesmu sa albuma “The Next Day”. To je ponovo vratilo sećanja na brojne spotove kroz prethodnih pola veka, koji su bili zabranjivani na televizijskim kanalima, a potom i na internetu. Uprkos tome, većina njih se i danas može pogledati, a mi prenosimo listu najboljih, koju je nedavno sastavio američki muzički magazin “Rolling Stone”.

Dead End Street – The Kinks

Ovo je bio prvi spot koji je BBC zabranio, pod izgovorom da je “neukusan”. Možda se čini danas ne čini tako, ali treba uzeti u obzir da je spot snimljen 1966. godine.


Girls on Film – Duran Duran

Tokom prvih godina uspona MTV-a, bilo je previše rizično puštati spotove poput ovog koji je sastav Duran Duran snimio 1981. Kritike poteza urodile su plodom pa je MTV narednih godina bio hrabriji u odabiru spotova koje je emitovao.


Killed by Death – Motörhead

Nažalost, ovo je bio jedan od spotova koje MTV nije hteo da emituje, zbog “prekomernog i besmislenog nasilja”.

 

This Note's for You – Neil Young

Kada je Jang odlučio da na satiričan način kritikuje krupne igrače (Coca Cola, Pepsi, Budweiser), mediji nisu stali na njegovu stranu. Zato je podrška stigla od publike i kritike, pa ga je MTV proglasio najboljim videom te 1988. godine.

 

The Thunder Rolls – Garth Brooks

Na vrhuncu svoje vladavina Bruks je 1991. snimio spot koji su kantri kanali poptuno ignorisali. Kanal “The Nashville Network” želeo je potom da emituje spot uz poruku o eksplicitnom nasilju, ali je Bruks njih ignorisao.

Garth Brooks-Thunder Rolls by Nuggetslayer1

What It Feels Like for a Girl – Madonna

Na talasu uspeha filma “Snatch”, tokom srećnih dana braka sa Madonom, Gaj Riči je odlučio da režira spot za bar jednu njenu pesmu. Saradnja je bila toliko eksplozivna da je Madona zaradila još jednu zabranu spota, baš kao u dobra stara vremena (Erotica, Justify My Love).

 

Low – Foo Fighters

Dejv Grol je svojevremeno izjavio da je snimio šestočasovni film sa Džekom Blekom koji uključuje brojna seksualna pomagala i igračke. Izgleda da su njihove seksualne igrarije bile prevelik zalogaj za MTV koji je spot ocenio kao neprimeren za sve uzraste.


Just Lose It – Eminem

Prvo je Majkl Džekson kritikovao Eminemov spot iz 2004, a potom je i kanal “Black Entertainment Television” ocenio video kao “neprikladan i omalovažavajući. Verovatno ih je naljutila scena Džeksona bez nosa u krevetu punom dece. Madona, Vanilla Ice i drugi “junaci spota” se nisu oglašavali...


Born Free – M.I.A.


Rasizam je dobio novo značenje sa ovim spotom koji je prepun scena eksplicitnog nasilja. Video je podstakao brojne debate, uprkos ne samo televizijskoj već i zabrani na sajtu Jutjub. Ipak, još uvek se mogu pronaći snimci na koje je M.I.A. veoma ponosna.


Blurred Lines – Robin Thicke

Uz dozvolu njegove supruge, Tiki je snimio spot u kojem je okružen golišavim modelima. Jutjub nije dao svoju dozvolu, iako je odmah nakon postavljanja spot videlo više miliona ljudi. Možda je “vrhunac bezobrazluka” u spotu bilo uzvikivanje rečenice: “Robin Tiki ima veliki ...

Нема коментара: