12.05.2013.

Porin: "Ulicama grada" Nene Belana i Fiumensa pjesma godine; Mayalesu tri Porina

Po dva Porina zaslužili su Urban & 4, Neno Belan, Elvis Stanić i Radojka Šverko, dok  Hit godine ima Opća opasnost s pjesmom »Tvoje ime čuvam«
Izvor: Novi List

"Ulicama grada (Pjesma sreće)" u izvedbi Nene Belana i Fiumensa, te grupe Ljetno kino na  dodjeli Porina održanoj u Centru Zamet osvojila je nagradu za pjesmu godine. Titula albuma godine pripala »2« grupe Mayales koji je nagrađen s još dva Porina – za najbolji album alternativne glazbe, a Cocu Mosquitu je donio nagradu za najbolju produkciju.
Prvi dodijeljeni Porin bio je onaj za Hit godine, jedini o čijem dobitniku odlučuje publika, a osvojila ga je grupa Opća opasnost za pjesmu »Tvoje ime čuvam«. Porina za najbolju izvedbu grupe s vokalom osvojio je Damir Urban i 4 za skladbu »Kundera (Atom)« s albuma »Kundera« koji je riječkom pjevaču i njegovom bendu donio i priznanje za najbolji rock album. Najboljom muškom vokalnom izvedbom proglašena je »Canzone per te« Massima Savića koja se nalazi na kompilacijskom albumu »1947 Hommage a Sergio Endrigo«. Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojila je Radojka Šverko, inače prva dobitnica Porina u ovoj kategoriji. Ove godine nagrađena je za pjesmu »You are so beautiful« s albuma »Still standing« koji je sinoć također osvojio statuu Ivice Propadala i to za najbolji koncertni album.

U znaku hitova

Tony Cetinski za album »Opet si pobijedila« imao je četiri nominacije, a slavio je u kategoriji najbolji pop album. Najbolji album zabavne glazbe ima klapa Cambi Cambi iz Kaštel Kambelovca. Na sinoćnjoj svečanoj 20. dodjeli Porina uručena je i nagrada za novog izvođača koja je pripala Mariju Huljevu. Nagradu za životno djelo dobio je maestro Vladimir Kranjčević, Stanko Selak, Stjepan Jimmy Stanić, Rajko Dujmić i Veljko Despot.
Jubilarna dvadeseta dodjela hrvatske diskografske nagrade, održana pod voditeljskom palicom Tarika Filipovića, protekla je u znaku porinovskih hitova koji su obilježili proteklih devetnaest godina. Massimo Savić i Željko Bebek tako su izveli Oliverovu »Cesaricu« koja je hitom godine proglašena 1994. godine. Na pozornicu Centra Zamet sinoć su stali i Arsen Dedić, Pavel i Nola, Damir Urban, Neno Belan i Fiumens...
 
Predporinovska dodjela

Najbolji je album klupske glazbe »Čujem ja netko šuti« zadarske grupe Postolar Tripper. Natali Dizdar i Darko Rundek osvojili su Porina za najbolju vokalnu suradnju, za pjesmu »Mjesecu je dosadno«. Njezin album »ZKM live« na kojem je ta skladba izvedena osvojio je priznanje za najbolji videoprogram. Matija Dedić i Jazz orkestar HRT-a novopečeni su vlasnici Porina za najbolji jazz album i najbolju izvedbu jazz skladbe, dok je Borna Šercar dobitnik nagrade za najbolju jazz skladbu. Elvis Stanić dobitnik je Porina za najbolji aranžman, za pjesmu »Brod u boci« s albuma »Sol et luna«. Za istu pjesmu Stanić i Ivan Popeskić osvojili su Porina za najbolju snimku. Kolekciju Porina povećao je i Neno Belan čiji je nosač zvuka »Oceani ljubavi« proglašen najboljim kompilacijskim albumom. Najbolji je videobroj »Grad spava« splitske grupe TBF u režiji Dragana Đokića i Rine Barbira.

Нема коментара: