24. 5. 2013.

MTV free download: Presing - "Robot čioda"

Novi singl i spot grupe Presing najavljuju čak dva izdanja koja stižu ove godine!
Izvor: MTV

Posetite regionalne MTV sajtove u petak, 26. aprila, tačno u podne i pogledajte novi spot beogradskog sastava Presing (presing.net) za njihov novi singl "Robot čioda". Odmah nakon toga možete i besplatno da preuzmete novi singl, koji najavljuje čak dva buduća izdanja – kompilaciju sa radnim nazivom "Skrivena planeta" koja izlazi krajem maja, i četvrti studijski album benda, koji se očekuje u septembru. Oba izdavanja objaviće nezavisna beogradska etiketa Ammonite Records.


Pesma "Robot čioda" nastala je u saradnji sa multiinstrumentalistom i autorom elektronske muzike, Pavlom Popovom. Spot je snimljen početkom marta na više lokacija u Beogradu, a za pravi bioskopski ugođaj koji prati ovo ostvarenje postarao se režiser poznat iz filmskog sveta - Marko Kostić (autor filma "Princ od papira"). Tekst pesme, kao i scenario spota predstavljaju posvetu kultnim delima naučne fantastike kao što su "Blade Runner" (Riddley Scott/Philip K. Dick), "Alphaville" (Jean Luc Godard), "Solaris" (Stanislav Lem/Tarkovski), "Bunker Palace Hotel" (Enki Bilal) i drugim. Glavnu žensku ulogu u spotu ima beogradska slikarka Danica Tešić, a pored članova benda, u spotu se pojavljuje i koautor pesme, Pavle Popov.

- Rad na ovoj pesmi i pratećem videospotu bio je veoma inspirativan za nas, jer smo okupili ljude sa kojima je zaista bilo zadovoljstvo sarađivati, kako u muzičkom, tako i filmskom delu posla, kaže gitarista Presinga, Vladimir Krakov. - Namerno sam upotrebio reč 'filmski' jer ovaj spot je donekle izašao iz okvira uobičajenog za muzičke spotove na našim prostorima, gde bend svira pred kamerama i neka zgodna cura se prošeta levo-desno, i progovorio je filmskim jezikom. Zaslugu za to ima režiser, Marko Kostić, koji nam je tokom snimanja objašnjavao: 'Ovu scenu snimićemo u maniru ruske naučne fantastike... a ovaj kadar je citat Godarovog 'Alfavila', i slično. Uložili smo gotovo dva meseca intenzivnog rada u ovaj singl i spot, ali nije nam žao, jer rezultat je u najmanju ruku zanimljiv.

Ovaj singl ujedno predstavlja i uvod u novu Presing turneju, o čijim terminima ćemo vas naknadno obavestiti.

Нема коментара: