20. 2. 2012.

TV dokumenti: "Naši dani – priča o hrvatskom rocku"

U Zagrebu je 23. 1. 2012. konačno počelo snimanje dokumentarnog televizijskog serijala "Naši dani – priča o hrvatskom rocku", što je drugi veliki projekt takve vrste u regionu

Ugovor o zajedničkoj produkciji potpisali su Institut hrvatske glazbe i HRT u leto prošle godine, a za scenariste su angažovani Siniša Škarica, Arsen Oremović i Hrvoje Horvat. Uz redatiljsko vodstvo Andrije Vrdoljaka te saradnju uredničkog tima Zabavnog programa HTV-a (urednik Tomislav Štengl i glavna urednica Elizabeth Homsi), njihov zajednički zadatak je da sklope jedinstveni mozaik hrvatskog rocka u zadnjih pola stoleća.
Jedan od važnih poslova je pretraga bogatog arhivskog materijala HTV-a s ciljem pronalaženja najzanimljivijih starih i već zaboravljenih snimaka, dok autori planiraju intervjuisati brojne muzičare, diskografe, menadžere i druge učesnike scene.

Sve zajedno će rezultirati s 450 minuta serijala, odnosno 10 epizoda, a zajednički naziv ovog projekta, "Naši dani - priča o hrvatskom rocku", posveta je Dragi Mlinarecu i Grupi 220, čiji je album "Naši dani" iz 1968. godine prva autentična rock LP ploča na ovim prostorima, pa je kamen međaš od kojeg je krenuo uspon žanra u bivšoj Jugoslaviji.


Ovo je drugi veliki televizijski rock projekat u regionu. Beogradski novinari Dušan Vesić i Sandra Rančić su 2004. snimili "Rockovnik", dokumentarni serijal od čak 40 polusatnih epizoda, ali one su se bavile rock and roll scenom u celoj bivšoj Jugoslaviji, od '60-ih do početka '90-ih, te delom u zemljama koje su nastale po njenom raspadu. Zanimljivo je da su priče snimane na svim bitnim lokacijama na kojima je stvarana rock scena - u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Kragujevcu, Puli, Rijeci, Ljubljani, Novom Sadu i Skoplju.

IHG & HRT-ov serijal će se ograničiti na teritoriju Hrvatske, ali je nemoguće dobiti sliku hrvatskog rocka bez spominjanja Indexa, Bijelog dugmeta, Zabranjenog pušenja ili ključnih beogradskih novotalasovaca, Idola, Električnog orgazma i Šarla akrobate, koji su se preplitali sa zagrebačkim rodonačelnicima Azrom, Filmom, Haustorom i ostalima.

Нема коментара: