19. 2. 2012.

Long Night festival: Damir Urban potvrdio nastup

Drugi Long Night festival, u organizaciji koncertne agencije Long Play, biće održan 24. marta u tri dvorane Doma omladine Beograda, gde će na tri bine nastupiti 12 alternativnih, rok i pank izvođača iz Srbije i regiona uključujući par kultnih bendova iz Velike Britanije, čija će imena uskoro biti objavljena
Izvor: KontraWeb

Long Play je saopštila prvo veliko ime drugog izdanja svog festivala - Damir Urban je jedan od najznačajnijih i najosobenijih hrvatskih rok muzičara u poslednjih dvadesetak godina.
- S obzirom da veliki dio publike u Beogradu nije najbolje upoznat sa našim radom i pjesmama, potrudit ćemo se odsvirati što bolji presjek onog najboljeg od nas. Možda naše pjesme zvuče nekome dobro i kada ih sluša kod svoje kuće, ali mi smo prvenstveno koncertni bend. Bavimo se glazbom i uživamo u tome prvenstveno zbog živih nastupa. Na probama gotovo nikad ne sviramo stare stvari. Jednom snimljene, one su za nas gotova priča. Samo uključimo instrumente, improviziramo, muziciramo. Pretpostavljam da je to razlog što se tako dobro glazbeno poznajemo i odlično funkcioniramo kao bend i zašto nam i starije pjesme na koncertima zvuče svaki puta svježe i drugačije. Rijetko imamo spreman popis stvari koje ćemo svirati jer mislimo da je svaki koncert priča za sebe, koju diktira i prostor, i vrijeme, i publika. Dosta toga ostavljamo otvoreno. Često kažem da je na našim koncertima sve moguće, da su naši koncerti i najbolji i najgori. Koncert u Beogradu? Jedva čekamo!, poručuje Urban.
Urban se pročuo kao pevač i autor u Lauferu, kultnom riječkom alternativnom sastavu koji je iza sebe ostavio cenjene albume "The Best Off..." (1993) , "Pustinje" (1994) i "EP" (1995), na kojima su hitovi "Moja voda", "Svijet za nas", "Govorim u snu", "Mjesečev rog"... Nakon razlaza Laufera usled unutrašnjih razmirica, Urban se javlja prvim samostalnim albumom "Otrovna kiša" (1996), snimljenim uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom "4", koji donosi pesme "Astronaut", "Nebo", "Robot"...Nove hvalospeve kritike, ali i vrhove top lista u Hrvatskoj Urban&4 osvajaju sa albumom "Žena dijete" (1998), sa koga se ističu "Black Tatoo", "Odlučio sam da te volim" i "Mala truba", a sa slede hitovi "Kornjača", "Mjesto za mene" i "Gledaj i vidi" sa albuma "Retro" (2004).

Za sada poslednji studijski album Urban&4 je "Hello" (2009), sa koga se izdvajaju "Magnet" i "Hiroshima", a nakon toga sledi upečatljivi živi "No mix! No sex!" (2010). Urban je multimedijalna ličnost i umetnik - glumio je u pozorištu i na filmu, pisao je pozorišnu i baletsku muziku, bavi se slikarstvom, dobitnik je brojnih strukovnih nagrada u Hrvatskoj, poput Porina, Crnog mačka ili Zlatne koogle, ali i Nagrade grada Rijeke (1999), dok je od 2004. do 2009. bio je član Vijeća za nove medijske kulture u Ministarstvu RH.

Sa violončelistom Stjepanom Hauserom Urban je snimio zanimljiv album "Urban & Hauser" (2011) na kome samo njih dvojica izvode Urbanove pesme , ali i neke svetske hitove poput "Everybody Hurts" REM-a. Urban je jesenas bio jedan od gostiju Džiboniju na njegovom koncertu u Novom Sadu.


Imena ostalih izvođača Long Night-a, koji će svirati u velikoj sali, "Amerikani" i u klubu Doma omladine, objavljivaćemo sukcesivno narednih nedelja, a uskoro će u prodaju biti puštene i ulaznice. Prvi Long Night festival održan je 24. marta 2011. kao proslava deset godina uspešnog poslovanja koncertne agencije Long Play iz Beograda.

U skoro 2.000 posetilaca uživalo je u tri dvorane Doma omladine Beograda uz svirke 12 domaćih i regionalnih bendov, poput Rundek Cargo trija, Letu štuka, Block Out-a, Ramba Amadeusa, Magnifica, Superhiksa i drugih. To su bili "...samo neki od izvođača koji su u prodrmali Dom omladine Beograda na prvom festivalu Long night... koji je privukao oko dve hiljade Beograđana" - B92.

Long Night se održava u noći subotu na nedelju 24/25. marta kada se prelazi sa zimskog na letnje računanje vremena, a pomeranjem kazaljke sat unapred festival biva formalno produžen za sat vremena (kazaljke u dva časa ujutro se pomeraju jedan čas unapred na tri iza ponoći). Osnovna želja Long Play-a je bila da s kraja zime/početkom proleća u Beogradu priredi jedinstveni festival koji će spojiti najbolje karakteristike koncerata u zatvorenim prostorima tokom zime i letnjih festivala na više bina.

Нема коментара: