3. 2. 2012.

The Cult: "Lucifer" pa "Oružje po izboru" (video)

Britanski rok bend The Cult objaviće 22. maja svoj deveti studijski album "Choice of Weapon", pet godina nakon "Born Into This"
Izvor: B92

U saradnji sa producentom Chris Gossom (Queens of the Stone Age, U.N.K.L.E.) i dugogodišnjim saradnikom Bob Rockom (Metallica, Aerosmith), Ian Astbury, Billy Duffy, John Tempesta i Chris Wyse snimili su Choice of Weapon u nekoliko studija od Njujorka do Los Anđelesa.
- Naslovna strana albuma je slika koja mi se urezala u pamćenje kad sam imao 11 godina i živeo u Ontariju, blizu rezervata sa Indijancima, otkrio je Ian Astbury u intervjuu za Rolling Stone.
- Hteo sam da na korice stavim lik koji će da odrazi ne samo preovlađujuća osećanja u pesmama već i sentiment onoga što se dešava u društvu. To zamotano lice šamana podseća na scene iz Libije i Egipta ili pokreta Okupiraj. Time magazin je za ličnost 2011. godine izabrao Demonstranta, tako da je to ikona koju sve više i više viđamo u kulturi.
Ta figura šamana predstavlja energiju koja nije negovana. Jer danas se samo neguje spoljašnji sjaj, favorizuju se uglancane pop zvezdice pa čak i kad neko kaže, 'Vidi što je smela', to je samo lakirana površina. Kožna jakna, ludačka frizura, neki trenutak otkačenosti... to nije hrabrost.
Sa druge strane, naša ploča je puna smelih izjava. Nekima će to izgledati kao arogancija, ali ja mislim da je pre reč o zdravoj samouverenosti. Ništa nije površno, rukavice su skinute i pokazali smo vam našu sirovu intimu
, iskren je Astbury.

I naslov ploče - "Choice of Weapon" (Oružje po izboru) - prati tu sliku.

- Mnogi ljudi su uzeli oružje i svrgnuli političke sisteme. U metaforičkom smislu, oružje može biti i kamera, olovka, neka izjava, deo garderobe ili ritualni predmet koji nam donosi duhovno prosvetljenje.

- No, iako imamo u ponudi raznovrsna verbalna i audio-vizuelna oružja, malo ko se usuđuje da ih koristi, smatra Astbury. Naročito je "ljut” na svoje kolege.

- Većina umetnika danas se plaši da javno kaže šta misli i šta oseća. Plaše se da će ih razneti u blogosferi ili će ih neki kritičar koji je tek prohodao iseći na komade. Veliki deo rokenrol muzike je izgubio zube.

Astbury je rekao da postoje planovi za američko-evropsku turneju, ali još nema konkretnih datuma: - Verovatno ćemo početi u SAD, a na leto doći u Evropu. Još uvek sklapamo kockice.

Preslušajte prvi singl sa albuma, Lucifer.

 
   
   
   
   
   
 

Нема коментара: