15. 11. 2011.

Bora Đorđević: Knjiga pisana u dahu

U Nišu predstavljen bestseler Bore Đorđeviđa u izdanju ”Novosti”. Promocija ličila na druženje dobrih, starih prijatelja
Autor: S. Babović/V.Novosti

Mnogobrojne Nišlije svih generacija tiskale su se u ponedeljak u hotelu “Maj plejs” da na promociji hit knjige Bore Đorđevića, u izdanju “Novosti”, iz prve ruke čuju šta je to pesnik hteo da kaže.

- Kada je knjiga bila gotova, pročitao sam je u jednom dahu i dopala mi se - otkrio je Bora Nišlijama. - A da je to dobro štivo - potvrdili su mi i prijatelji i neprijatelji.
Legendarni muzičar i autor “Novosti” u ponedeljak je boravio u Nišu posle mnogo godina. Tu su odrasli njegov otac, a deda je iz Crvenog Brega, tako da je, zapravo - bio kod kuće.

- Mislila sam da znam sve o Bori, ali me je knjiga ipak iznenadila - kaže Biljana Krstić, Nišlijka, poreklom baš iz “Borinog” Crvenog Brega. - U knjizi se otkriva zašto je Bora nežan, romantičan, a zašto opor, oštar...

Promocija u Nišu bila je više od predstavljanja knjige, nalik druženju dobrih, starih prijatelja. Biljana Krstić se prisećala prvog susreta, prve audicije za pevače, Suncokreta...

Nikola Nešković, publicista i novinar, jedan od pionira rokenrola, ističe da Bora već jeste odrednica u enciklopediji. I nije se umorio, čak je i knjigu završio sa obećanjem da će je nastaviti.

Da je Bora Đorđević drugi u seriji poznatih ličnosti koje su imale ekskluzivno spisateljsko krštenje u “Novostima” (posle Emira Kusturice i bestselera “Život je neprovjerena glasina”), potvrdio je Aleksandar Backović, izvršni direktor u Kompaniji “Novosti”. On je podsetio da je prvi tiraž Borine knjige planuo u rekordnih 20.000 primeraka.

- Samo je na sajmu knjigu prodato oko 3.000 primeraka - rekao je Backović, dodajući da je Bora kao veliki profesionalac rukopis dovršio za oko mesec dana, tačno pred najveću smotru izdavaštva u ovom delu Evrope.

- Knjiga je duhovita, uzbudljiva, čita se lako, otkriva do sada neispričane priče iz Borinog stvaralaštva - kaže Miša Aleksić, Borin prijatelj i “saborac” iz Riblje čorbe. - Čitalac jednostavno ne može da se odupre šarmu i energiji kojom odišu njegove priče - dodao je Aleksić, priznajući da pre 40 godina nije mogao da sanja da će sa Ribljom čorbom prodati preko milion ploča.
Ovo poslednje poželeo je i Borinoj knjizi. A sve je izvesnije da je delo “Šta je pesnik hteo da kaže” upravo na tom putu.
Koncert u Čairu
Knjiga “Šta je pesnik hteo da kaže” u utorak će imati promociju u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu. Već 17. novembra Bora je ponovo u Nišu, na koncertu u hali “Čair”. - Sviramo dobro, navežbani smo kao zveri i sigurno niko neće otići nezadovoljan!

Нема коментара: