25.10.2010.

Vlatko i Stefan: Tandemu snova u decembru

Dva vrhunska muzičara - gitarista Vlatko Stefanovski i violinista Stefan Milenković - prvi put u karijeri održaće zajednički koncert! Njih dvojica će svirati u beogradskom "Sava centru" 22. decembra i, kako "Blic" saznaje, uveliko pripremaju repertoar

Iako niko od sagovornika nije hteo da otkrije sve detalje, saznali smo da će Stefan Milenković prvi put svirati nešto što nije klasična muzika. Producent ovog izuzetnog koncerta je Beogradska kulturna mreža, a karte su u prodaji već od danas, na blagajni "Sava centra". Ulaznice su podeljene u četiri kategorije, a cene su 1.650, 2.150, 2.450 i 2.850 dinara.

Vlatko Stefanovski i Stefan Milenković su virtuozi izuzetno bogatih biografija. Stefanovski se proslavio predvodeći grupu Leb i sol koja je briljantno svirala mešavinu džeza, roka i makedonskog folklora. Leb i sol su se razišli sredinom devedesetih, a Vlatko je napravio uspešnu solističku karijeru i mnogo puta potvrdio status najboljeg gitariste na Balkanu.

Stefan Milenković je već sa pet godina svirao sa orkestrima, u sedmoj je dobio prvu nagradu, a u šesnaestoj je odsvirao svoj hiljaditi koncert. Postavši svetsko ime, svirao je pod palicama najčuvenijih dirigenata i pred ljudima kao što su Ronald Regan, Mihail Gorbačov i papa Jovan Pavle. Profesor je violine u Americi, a poznat je i po svom humanitarnom angažmanu.

- Priliku da sviram sa Vlatkom shvatam kao veliku privilegiju - kaže za Stefan i dodaje:
- On je čovek od kojeg svaki muzičar može mnogo da nauči. Ima strašnu tehniku i ogromnu emociju, a to je spoj koji nekog muzičara učini velikim i izdigne ga od ostalih. Njegova reputacija je za svako poštovanje, a njegovo ime je već godinama sinonim za vrhunsko sviranje. Sama pomisao na ovaj koncert jako me raduje. Znam da su očekivanja velika, ali siguran sam da ćemo ih Vlatko i ja biti dostojni.
Sličnog stava je i virtuoz na gitari.
- Pratim Stefanovu karijeru još od kad je bio, kako su ga tada zvali, čudo od deteta. On je violinista svetskog renomea i zaista mi je zadovoljstvo i čast što ću svirati s njim. Interesantno je to što dolazimo iz različitih žanrova i mislim da ćemo napraviti jako zanimljiv spoj. Već na prvom sešnu video sam da se možemo prilagoditi jedan drugom i podsticati se međusobno - smatra Stefanovski.

Ivan Ivačković iz Beogradske kulturne mreže kaže da će ovo biti jedan od najatraktivnijih koncerata održanih poslednjih godina u Beogradu.

- Ovo je, u stvari, više od koncerta. Ovo je događaj od prvorazrednog značaja za ovdašnju kulturu, ekskluzivni događaj koji se ne propušta. Vlatko i Stefan zajedno, to je saradnja decenije. Ponosni smo što smo spojili dva vrhunska umetnika, biće to veče za pamćenje.

Нема коментара: