4. 10. 2010.

Janis Joplin: Četrdeset godina tuge


Pune četiri decenije su prošle od smrti Janis Joplin. Imala je 27 godina kada je 4. 10. 1970. u Hollywoodu preminula od predoziranja heroinom

Poslednji put u studiju Janis je bila samo nekoliko dana ranije, kada je završila vokale za pesmu "Mercedes Benz", uz jedan dodatak - muzičku čestitku "Happy Trails", koju je poslala Lennonu za njegov rođendan.
Album "Pearl", na kojem je Janis radila u vreme smrti, objavljen je četiri meseca kasnije. Postao je njeno najznačajnije izdanje, uvršteno među 500 najvećih albuma svih vremena, s brojnim pesmama koje su zaštitni znak Janis Joplin: "Move Over", "Cry Baby", "Mercedes Benz" i "Me and Bobby McGee".

Janis je u studiju boravila i dan pre smrti. Preslušala je instrumentalnu matricu za song "Buried Alive In The Blues" (Živa sahranjena u bluesu) i vokale je trebala da snima upravo na današnji dan. Obzirom da se nije pojavila u studiju u predviđeno vreme, producent je otišao u Landmark Motor Hotel, gde je pevačica boravila – i pronašao je mrtvu. Janis Joplin je kremirana, a njen pepeo je iz aviona prosut u Pacifik.

Нема коментара: