2. 7. 2010.

Zagubljeni: Konačno legendarni spot Slobodne Wožnje - Buđenje (1995)


Slobodna vožnja (Slobodna Wožnja) je nastala 1993. kao rezultat intenzivnog druženja i slušanja muzike trojice mladića: Aleksandra Šargića (sax), Gorana Stojiljkovića (gitara) i Tome Jovanovića (bubanj)

Bend je nastao kao rezultat rada piratske radio stanice koja se emitovala preko bezičnih mikrofona skromnog dometa čiji se signal mogao čuti na radio prijemnicima.
U početku je sadržaj bio govornog karaktera (izmišljeni i odglumljeni intervjui sa istaknutim SPS političarima), da bi kasnije muzička forma – u vidu žive improvizovane svirke, postajala sve dominantnija. Na kraju su momci odlučili da naprave bend i prve probe održali u sobi gitariste (gitara, glas i kutija od keksa ulubljena od bespomučnog udaranja četkicama za slikanje). Bend se u početku zvao „Neto, Bruto i još jedan“, da bi kasnije, sa dolaskom basiste Dejana Jocića postao Slobodna wožnja.
Zvuk se kretao između neobuzdanosti Šarla akrobate, artizma Obojenog programa i surove snage Discipline kičme, začinjenog jazz i psihodeličnim momentima.
Nakon prvog koncerta krajem 1993, bendu su se pridruzili pevač Marko Đorđević i trubač Nikola Čolović, čime je ova neobična šestočlana skupina zaokružena.

Usledili su koncerti sa već afirmisanim bendovima – DLM i Boye. Bend je izazvao oprečne reakcije, usled naviknutosti kruševačke publike na bendove punk i HC orjentacije, ali ipak stiče kultni status među poklonicima drugačijeg zvuka.
Nakon serije koncerata po Srbiji, Slobodna wožnja u leto 1994.ulazi u studio i pod producentskim čekićem Gorana Tomanovića – Toleta (Oktobar 1864) snima debi album „Čudovište i kamenje“. Album nailazi na dobre kritike i posle samo nekoliko meseci nalazi izdavača, u to vreme prestižnu kuću - Metropolis records.
Odlaskom basiste, trubača i bubnjara u vojsku, grupi se pridružuju Nemanja Resanović i Uroš Vojinović koji su kao nova ritam sekcija usmerili zvuk u agresivnijem i alternativnijem pravcu. U tom periodu grupa svira po svim većim gradovima u Srbiji i vredno stvara nove pesme za drugi album koje nikada nije snimljen.
Usled sve većih muzičkih neslaganja, septembra 1995, Slobodna wožnja prestaje sa radom, a članovi osnivaju dve nove grupe: Dva kila basa i Vitamin.

Izvor: Zagubljeni

Нема коментара: