12. 7. 2010.

Robbie Williams: Na novčanici od 20 funti?


Nakon čitavih 110 godina provedenoj na njoj, Sir Edward Elgar od ponedeljka 5. jula polako prestaje da postoji na novčanici od 20 funti gde bi umesto njega mogli zasjati ili muzički superstar Robbie Williams ili fudbalska zvezda David Beckham

Naime, Engleska banka ovih dana iz opticaja povlači sva zakonska sredstva plaćanja iz dvadesetih godina prošloga veka koja slave najpoznatijeg britanskog kompozitora klasične muzike, a Williams i Beckham najizgledniji su kandidati s liste poznatih Britanaca nominovanih od strane javnosti koji bi se jednoga dana umesto njega mogli naći na nacionalnoj valuti te time postati besmrtni.

- Sve mi to izgleda morbidno, no da biste se našli na novčanicama najpre morate biti mrtvi, a vaš doprinos društvu treba izdržati test vremena, nevoljno je komentarisao celu situaciju oko Williamsovog i Beckhamovog pominjanja šef blagajne Engleske banke Andrew Bailey.

149 imena trenutno se nalazi na listi nominacija za ovu veliku stvar takođe uključujući Sir Winstona Churchilla, Admirala Nelsona i Kraljicu Majku.

Poznati ekonomista Adam Smith poslednja je osoba koja se našla na spomenutoj novčanici od 20 funti uvedenoj pre tri godine. Preminuo je 1790. godine.

Konačni sud o izboru doneće guverner Engleske banke čiju funkciju trenutno obavlja Mervyn King.

Engleska banka s uvođenjem poznatih osoba iz britanskog javnog života na naličja novčanica započela je tokom sedamdesetih godina prošlog stoleća kako bi suzbila njihovo krivotvorenje koje je posebno bilo izraženo za vreme i nakon Drugog svetskog rata.

Нема коментара: