8. 7. 2010.

Klaxons: Pravimo najbolju žurku na Tvrđavi


Britanski bend Klaxons, koji je za svega par godina osvojio brojne fanove širom sveta, nastupiće na ovogodišnjem „Egzitu“ u Novom Sadu u subotu, 10. jula, na „Mejn stejdžu“. U razgovoru za „Blic“ gitarista benda Sajmon Tejlor kaže da Klaxons jedva čekaju da zasviraju na Tvrđavi, te govori o novom albumu „Surfing The Void“, koji će predstaviti publici na „Egzitu“ i pre nego što krajem avgusta bude zvanično pušten u prodaju
M. Mijatović | Blic

* Ovo je prvi put da ćete nastupati na „Egzitu“. Da li ste možda od nekih kolega dobili informacije o festivalu u Novom Sadu?
- Čuo sam od nekih drugih bendova da je „Egzit“ jedan od većih festivala i da ima dobar ugled, kao i da je atmosfera na festivalu neverovatna. Veoma sam iznenađen što do sada nismo nastupali tamo, tako da je super što ćemo konačno doći.

* Šta znate o Srbiji?
- Čuo sam da je Srbija zanimljiva za odmor i hteo sam da dođem prošle godine turistički, ali mi je bilo malo skupo. Mislim da je avionska karta dosta koštala.

* Šta će publika na „Egzitu“ čuti na vašem nastupu?
- Sviraćemo svašta, neke naše stare stvari, kao i nove, i pružićemo ljudima ono zbog čega su došli. Ne želimo da naši nastupi izgledaju kao da se zezamo jer se trudimo da to bude veliko slavlje. Puno energije ulažemo u svaki nastup i potpuno smo posvećeni tome. Nadamo se da će se naš nastup svima dopasti.

* Po čemu se vaš novi album „Surfing The Void“ razlikuje od prvog?
- Mislim da i nije toliko drugačiji, nekako smo zadržali ono što jesmo, što nam je bilo veoma važno. Vokali su isti, melodije takođe, kao i prvi, i ovaj album je eklektičan. Imamo i pop momente, ali možda smo sve elemente sada gurnuli malo dalje, malo više. Pop je još više pop, hevi-metal je još više hevi-metal, dens je još više dens...

* Budući da je vaš prvi album bio veoma uspešan, da li ste sada pred izlazak drugog albuma pod pritiskom?
- Potpuno smo hladni po tom pitanju i nema stresa jer nije zabavno biti pod stresom. Mi smo svoje odradili.

* Puno vaših fanova podražava vaš izgled, isto se oblače, ponašaju... Da li vam to laska?
- Mislim da je to apsolutno laskavo i najdivnija moguća stvar u ovom poslu. To nam puno znači jer se trudimo da budemo nešto drugačiji na muzičkoj sceni. Najbolje od svega je što imamo priliku da putujemo širom sveta i što zbog nas ljudi dolaze iz veoma udaljenih krajeva da bi nas čuli, to je nekakav eskapizam za njih i to je veoma dirljivo.

* Kako velika medijska pažnja utiče na vas? Da li ponekad osetite da bi trebalo da napravite nešto komercijalno?
- Ne, nemamo taj osećaj. Kad smo počeli, hteli smo da sviramo što više i bez kompromisa. Nikada se nismo bojali velikih svirki. Hoćemo da ostanemo iskreni i da naša muzika dopre do što više ljudi.

* Neki su vas kritikovali što na živim nastupima u svoje pesme uvodite dosta elektronike, te one ne zvuče isto kao na albumu.
- Mislim da pesme zvuče isto, naročito sa ovog novog albuma. Postali smo mnogo jači lajv bend jer imamo još jednog novog člana, pa zvučimo još bolje. Što se tiče stvari sa prvog albuma, neke nismo mogli da izvodimo bez tih elektronskih dodataka jer onda ne bi zvučale isto kao kada smo ih pravili u studiju. Normalno je da bude nekih intervencija kada svirate uživo, ali to je onda jedno novo iskustvo i za publiku. Suštinski, mislim da je ljudima koji dođu na naše svirke mnogo bitnija vibracija i energija koja se stvori tokom koncerta od toga da li pesma zvuči identično kao na albumu.

* Šta biste poručili fanovima koji vas čekaju na „Egzitu“?
- Biće to najluđe iskustvo vašeg života i najbolja žurka tokom celog vikenda.

Нема коментара: