18. 7. 2010.

Film: Dugme koje spaja i razdvaja

U programu ovogodišnjeg 17. Festivala evropskog filma Palić najavljena je i specijalna projekcija dokumentarca o Bijelom dugmetu

Film naslovljen "Dugme koje spaja i razdvaja" režirao je Igor Stoimenov, beogradski autor koji je postao poznat nakon još jednog dokumentarca, "Robna kuća". Polazeći od popularne kulture na prostoru nekadašnje Jugoslavije koja je stizala sa Zapada, u tom prošlogodišnjem serijalu on je oživeo deo nedavne istorije koja nam je "i dalje aktualna, ali je sada gledamo drugim očima".

Temelj za novi dokumentarni film čine delovi "Robne kuće", ali, ipak, reč je o novom i drugačijem sadržaju u odnosu na onaj koji je nešto ranije prikazan u programu RTS-a.

- "Dugme koje spaja i razdvaja“ jeste atipičan dokumentarac, pravljen kao muzički spot u trajanju od 90 minuta. Fotografije su urađene u 3D tehnici i izgledaju kao igrani kadrovi - priča autor, naglašavajući da je akcent stavljen na priču aktera koja je, kako kaže, 'tako brzo izmontirana da jedan čovjek počne rečenicu, nastavi je drugi, a završi treći'.

O fenomenu Bijelog dugmeta govore Goran Bregović, Zoran Redžić, Neda Arnerić, Saša Lošić, Dušan Kovačević, Nele Karajlić, Srđan Karanović, Milić Vukašinović, Siniša Škarica, Zlatko Gall, Piko Stančić, Jura Stublić, Boris Dežulović… odnosno oko 300 ljudi!
- Povremeno je trebalo pomiriti neke sujete… Interesantno je to da su ljudi, danas sa različitih strana, nekada pričali i razmišljali na isti način. Razgovor sa Bregovićem trajao je četiri sata. Kada su ga čuli, ljudi su mi rekli: Ono što si ti dobio od Gorana, niko nikada nije dobio. On je dao estetiku, značenje, ideologiju. Bregović je pomicao granice i 70-ih i 80-ih godina, a to, bogami, čini i danas. Ono što je on uradio 80-ih, voleli to ili ne, kada je ostavio rock, snimio "Lipe cvatu“ i posvetio se onome što će kasnije postati world music, danas je dominantan muzički pravac. Pa Eric Clapton i Steve Winwood su u Beogradu jedino tražili da se sretnu sa njim. On je zvezda već 40 godina, prvo domaća, a zatim i svetska. Atipičan jedan čovek. Prvo je muziku uzimao od Zapada, i Led Zeppelin i sve ostalo, a sada tom istom Zapadu izvozi našu muziku - priča Stoimenov.

'Dugme koje spaja i razdvaja' će na Palićkom filmskom festivalu biti prikazan zadnjeg festivalskog dana, 23. 7., u bioskopu Jadran u Subotici.
- Nema zvanične potvrde za najavu prikazivanja na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, ali priča o Bijelom dugmetu sasvim sigurno ide u celi svet – uveren je redatelj.

Нема коментара: