6. 1. 2010.

„Evrosong“: U Norveškoj učestvuje 39 zemalja


Na „Pesmi Evrovizije” koja će se od 25. do 29. maja održati u Oslu učestvovaće 39 zemalja, tri manje nego prošle godine u Moskvi, saopštila je Evropska radiodifuzna unija (EBU)

Da podsetimo, od učešća na ovogodišnjem „Evrosongu” su zbog finansijske krize odustali Češka, Mađarska, Crna Gora i Andora, a Litvanci su u minut do dvanaest ipak pronašli sponzore, pa će se ipak takmičiti u Norveškoj. Takođe, Gruzija, koja se povukla sa „Evrovizije” u Moskvi nakon što je EBU od Gruzijaca tražila da promene tekst svoje pesme „We Don’t Wanna Put In”, potvrdila je učešće.
- Bez obzira na tešku ekonomsku situaciju, 39 nacionalnih televizija je potvrdilo učešće, čime su dokazale da je „Pesma Evrovizije” i dalje najomiljeniji TV šou u Evropi. Siguran sam da će takmičenje u Oslu biti neverovatan događaj, prepun iznenađenja - izjavio je Svante Stokselijus, supervizor „Evrosonga”.

Dva polufinala u kojima će nastupiti po 17 zemalja biće održana 25. i 27. maja, a u veliko finale koje je zakazano za 29. maj će se iz oba polufinala plasirati po 10 zemalja koje će se priključiti domaćinu Norveškoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Španiji koje su se direktno plasirale u finale. Takmičenje na čiju će organizaciju Norvežani potrošiti 17 miliona evra biće održano u „Telenor areni” u kojoj utakmice igra fudbalski klub Stabek, član norveške Premijer lige.
Inače, RTS je odlučio da ove godine, zbog troškova, ne organizuje „Beoviziju”, već će odabrati jednog eminentnog kompozitora koji će potom spremiti nekoliko pesama za različite izvođače, od kojih publika bira najboljeg SMS glasanjem.

Нема коментара: