6. 6. 2009.

Exit 09: Ruts Manuva

Popularni britanski hiphoper Ruts Manuva nastupiće na ovogodišnjem „Egzitu” koji se od 9. do 12. jula održava u Novom Sadu, a Manuva će na „Mejn stejdžu” koncert održati u četvrtak, 9. jula

Rodni Smit, koji je mnogo poznatiji pod umetničkim imenom Ruts Manuva (Roots Manuva) rođen je 1972. u Stokvelu u južnom Londonu. Prvi singl „Next Type of Motion” objavio je 1995. a početkom 1999. izdao je debitantski album „Brand New Second Hand” sa kojeg su skinuti hitovi „Juggle Things Proper” i „Motion 5000”. Publika i kritika su ploču dočekali hvalospevima, a novinar lista „The Times” Manuvu je nazvao glasom urbane Britanije čija muzika predstavlja zaraznu kombinaciju daba, fanka i hip-hopa.

Sa drugim albumom „Run Come Save Me” Ruts je učvrstio svoju popularnost, a hit za sva vremena postala je numera „Witness” koju su čitaoci magazina „Hip Hop Connection” izabrali za najbolju britansku hip-hop pesmu svih vremena. U narednih sedam godina Manuva je objavio još četiri albuma sa kojih su se izdvojili singlovi „Let the Spirit”, „Again & Again”, „Buff Nuff”... Nakon dve rasprodate turneje po Velikoj Britaniji, Manuva će ovog leta nastupati na festivalima po Evropi, a nedavno je sebe uporedio sa pijanistom u restoranu.
- Sada sam mnogo opušteniji. Ja sam poput pijaniste koji voli svoj klavir i muziku bez obzira na to da li ljudi slušaju njegov nastup ili ne. On vodi ljubav sa klavirom - objasnio je Manuva.

Glavna bina
Četvrtak, 9. jul
Lili Alen
Ruts Manuva
Arctic Monkeys
Petak, 10. jul
Korn
Manic Street Preachers
Subota, 11. jul
Kraftwerk
Peti Smit
Mobi
Nedelja, 12. jul
The Prodigy
Madness

Нема коментара: