12. 4. 2009.

Swingers: “Ljubav i moda” po zagrebački

Zagrebačka grupa Swingers objavila je početkom aprila u Hrvatskoj album obrada jugoslovenskih pop hitova "Ljubav i moda", uz pomoć brojnih poznatih gostiju
Mondo

Swingers je bend koji je 1999. godine osnovao gitarista Robert Mareković nekadašnji vođa zagrebačkog rokabili sastava Fantomi, inspirisan ponovnom popularnošću sving muzike u Americi.

Vremenom Mareković se sa svojim sastavom vratio svojoj prvoj ljubavi - muzici iz 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, što rezultira drugom uspešnom kompilacijom obrada jugoslovenske muzike iz tog vremena, na kojima njegov bend predstavlja stare i nove hrvatske pevače.

Na kompilaciji "Ljubav i moda", Davor Gobac frontmen benda Psihomodo pop peva klasik "Devojko mala", koji je nekada izvodio Vlastimir Đuza Stoiljković, zatim Idoli, dok je Gobac donosi u 'morikoneovskoj' verziji.



Osim Gopčevog viđenja pesme koja se sada zove "Đevojko mala", na albumu Swingersa gostuju i Gabi Novak koja je ponovo otpevala svoj stari hit "Vino i gitare" iz 1967. godine, dok je Zdenka Kovačiček izvela hit iz tog vremena "Dok plešeš tvist", koji je kao prepev stranog standarda bio u repertoaru ženskog pop Dua DD iz Srbije.
- Kovačiček je u to vreme bila deo konkurentskog dueta Duo Hani, a uz njenu dinamičnu verziju ove pesme i vi ćete poželeti postati delom tvist groznice, navode iz izdavačke kuće "Aquarius records".

Slovenački kantautor Zoran Predin uz pomoć glumice Ive Visković izvodi "Drvosječa sam ja", koju su 1960-ih izvodili zagrebački Crveni koralji kao obradu američkog hita "If I Were Carpentner", dok je mladi hrvatski pevač Marko Tolja obradio "Osmijeh" grupe 220.
Swingersi su i ranije objavili omaž Ivi Robiću; "Samo jednom se ljubi”, na kome su gostovali Masimo Savić, Oliver Dragojević, Nina Badrić i drugi, a za koji su odlikovani prestižnom nagradom “Porin” - najbolji album godine u kategoriji zabavne muzike.

Pred smrt Ivo Robić je sa bendom Swingers snimio duetsku pesmu “Jabuke i trešnje”, izdat posthumno u čast legendarnog pevača.

Нема коментара: