08.04.2009.

T-Mobile INmusic festival: Stižu Editors

Uz brojna zvučna imena koja su dosad potvrđena, na ovogodišnjem T-Mobile INmusic festivalu nastupiće i britanski indie rock bend Editors. Ovaj zanimljivi sastav iz Birminghama, osnovan 2002. godine, čine Tom Smith (vokal/gitara), Chris Urbanowicz (gitara), Russell Leetch (bas gitara) i Ed Lay (bubnjevi)

Editorsi su do sada izdali dva studijska albuma koji su osvojili top liste i dostigli platinasti tiraž i sastavu osigurali nominacije za prestižne nagrade - prvi album " The Back Room" donosi im nominaciju za Mercury Prize, a drugi "An End Has A Start" nominaciju za Brit Awards. Kritika ih hvali, a The Mail On Sunday naziva drugim sastavom decenije nakon Arctic Monkeysa.

Članovi Editorsa upoznali su se dok su studirali na Staffordshire University, a prije nego što su postali poznati kao Editors, četvorka je delovala pod nekoliko naziva od kojih je posljednji bio Snowfield. Krajem 2004. započinju saradnju sa nezavisnom izdavačkom kućom Kitchenware i ubrzo izdaju svoj prvi singl. Debitantski singl "Bullets" izdaju početkom 2005. godine, u limitiranom izdanju koje je rasprodano u istom danu. Već tada počinju da ih upoređuju sa bendovima poput Joy Division, Echo & The Bunnymen i Interpol. Nakon sledećeg singla pod nazivom "Munich", koji se pozicionira visoko na britanskim top listama singlova i postaje njihov prvi Top 10 singl, Editorsi učvršćuju svoj status ljubimaca britanskih medija i publike.
Album prvenac "The Back Room", sa hitovima "Munich" i "Blood" koji izdaju 2005. godine, penje se visoko po top listama i biva nominovan za Mercury Prize. Usledila je zajednička turneja sa Stellastarr* po Severnoj Americi, nakon čega i američko izdanje albuma "The Back Room". 2007. izdaju svoj drugi studijski album "An End Has A Start", na kojem je i hit singl "Smokers Outside The Hospital Doors". "An End Has A Start" dolazi na prvo mjesto britanske top liste albuma pa im osigurava nominaciju za Brit Awards u kategoriji najboljeg britanskog sastava. Tokom ove godine očekuje se izdavanje njihovog trećeg studijskog albuma, a premijerni nastup u Hrvatskoj imaće na glavnoj pozornici T-Mobile INmusic festivala!

Na T-Mobile INmusic festivalu, koji se održava 24. i 25. juna, nastupaju Moby, Kraftwerk,Lily Allen, N.E.R.D., Yeah Yeah Yeahs, Anthrax, Dimmu Borgir, Art Brut i Franz Ferdinand.

Нема коментара: