8. 4. 2009.

Exit 09: Pati Smit na Tvrđavi

Kultna američka umetnica Pati Smit (Patti Smith), koja se smatra pionirkom panka i jednom od najuticajnijih žena u istoriji savremene umetnosti, nastupiće na glavnoj bini "Exit" festivala u Novom Sadu, u subotu, 11. jula

Patriša Li Smit (Patricia Lee Smith) rođena je u Čikagu 1946. godine. U Njujork se preselila kada joj je bilo 20 godina.
Na prvim nastupima je prate gitarista Leni Kej (Lenny Kaye) i pijanista Ričard Sol (Richard Sohl), a grupi se kasnije pridružuju basista Ivan Kral i bubnjar Džej Di Doerti (Jay Dee Daugherty).
Opčinjen nesvakidašnjom pojavom bitnik pesnikinje, fotograf Robert Mejpltorp (Mapplethorpe), finansira njen prvi singl „Hey Joe/Piss Factory“ iz 1974. godine. Mnogi kritičari upravo ovu ploču smatraju za izvor ranog panka.
Sledeće godine izlazi prvi album „Horses“ i otkriva tipičnu „beat“ poeziju u stihovima „Jesus died for somebody’s sins, but not mine“ kojima Pati otvara pesmu „Gloria“.

Drugi album „Radio Ethiopia“ ide korak dalje u razbijanje dotadašnjeg rok formata uspostavljajući jedan drugi – vokalni manirizam Pati Smit. I njen scenski nastup otkriva nezadrživu snagu, jednom prilikom i takvih razmera da Pati zadobija tešku povredu vrata nakon pada sa bine u Floridi 1977. godine. Oporavak provodi pišući svoju tad već četvrtu knjigu poezije koja izlazi kada i izrazito uspešan album „Easter“. Brus Springstin (Bruce Springsteen) i Pati Smit tada se pojavljuju kao autorski tandem hita „Because The Night“.
Godinu posle Pati snima četvrti album „Wave“ u kojem se primećuju donekle religiozni i romantični stihovi, možda najbolje oslikani u pesmi „Frederick“ posvećenoj njenom suprugu Fredu „Sonik“ Smitu, bivšem gitaristi kultnog benda MC5 iz Detroita u koji se ubrzo i sama seli, a zatim i potpuno povlači sa muzičke scene.
Povratnički album „Dream Of Life“ dolazi skoro deceniju kasnije i 1988. godine donosi pesmu „People Have the Power“ koju će 2004. godine Brus Springstin koristiti u „Vote for Change“ seriji koncerata za promenu Bušove administracije.
Nakon smrti muža Pati se početkom 90-ih godina XX veka vraća u Njujork i njeni bliski prijatelji, bitnik Alan Ginzberg i pevač R.E.M-a Majkl Stajp (Michael Stipe), nagovaraju je da se vrati na scenu. Konačno krajem 1995. godine kreće na kraću turneju sa Bobom Dilanom, da bi sledeće godine došao i potresno ličan album „Gone Again“.
Album „Peace & Noise“ objavila je 1997, a „Gung Ho“, tri godine kasnije.
U tom periodu je objavljena i sabrana zbirka njene poezije i beleški „Patti Smith Complete: Lyrics, Reflections & Notes for the Future“. Još jedna kolekcija, ovaj put muzička izlazi 2002. godine na kompilaciji „Lust“ gde se nalazi i obrada Prinsove pesme „When the Doves Cry“.
Dve godine kasnije izlazi i „Trampin’“, album na kojem se ističe anti-ratna poezija. Iste 2007. kada ulazi u Rokenrol dvorani slavnih izdaje „Twelve“, album sa 12 obrada među kojima su Hendriksova „Are You Experienced“ i "Nirvanina" - „Smells Like Teen Spirit“.
Prošle godine Pati je objavila album „The Coral Sea“ na kojem govori poeziju zabeleženu na istoimenoj knjizi dok je muzički prati Kevin Šilds iz grupe "My Bloody Valentine".
U novom milenijumu Pati postaje aktivna u Zelenoj stranci predsedničkog kandidata Ralfa Nadera i do danas ostaje posvećena ideji direktne, naspram ustaljene predstavničke demokratije.
Deseti "Exit" festival održava se od 9. do 12. jula, a među učesnicima koji su za sada potvrdili učestvovanje su i Arctic Moneys, Kraftwerk, Madness, Mobi, Karl Koks, Riči Hotin...

Četvorodnevne ulaznice za festival direktno se prodaju od početka aprila u filijalama Erste banke i u Gigstix prodavnicama po aktuelnoj ceni od 5990 dinara. Finalna cena ovih ulaznica biće 9990 dinara. Ulaznice mogu da se kupe na sedam različitih lokacija u Beogradu, tri u Novom Sadu i po jednoj u Nišu, Kragujevcu, Zrenjaninu i Subotici. Pored Erste banke, ulaznice mogu da se kupe u dve Gigstix prodavnice koje se nalaze u beogradskoj koncept radnji Supermarket i u novosadskom tržnom centru Pariski magazin.

Нема коментара: