13. 2. 2009.

Vlada Divljan: Ljubav može trajati večno


Povodom najromantičnijeg dana u godini, dana svetog Valentina, kada će u Tvornici kulture u Zagrebu, uz pratnju Nevladine organizacije, svojom pojavom, a pogotovo glasom razgaliti mnoga ženska srca, nakratko smo popričali s Vladom Divljanom o ljubavi i muzici

* Sviraš u Tvornici za sv. Valentina. Kakav koncert pripremaš zaljubljenima? Što će se od tvog bogatog muzičkog opusa moći čuti u subotu?
- Izvešćemo moju novu Misu za zaljubljene u cis molu, jednu ljubavnu kompoziciju koja traje više sati, pretežno tužnog karaktera i pomalo dosadnu... Šalim se, naravno, sviraćemo pesme iz svih perioda, s naglaskom na ljubavne, a takvih je puno iz vremena Idola, a i posle. A mislim da ćemo svirati i jedan cover, ljubavnu pesmu, naravno, ali vam neću reći koju, jer je nisam ranije svirao, i ko zna šta nam sve padne na pamet. Ali pre svega trudićemo se da se dobro zabavimo, i publika i mi. Počećemo unplugged, ovo je prvi put da tako sviramo u Zagrebu, a onda krećemo na struju, polako pa sve brže...

* Veruješ li da ljubav kao i pesme može živeti večno?
- Zapravo, da. Ranije sam sumnjao u to, a sada više ne. Možda pomalo menja agregatna stanja, mislim na ljubav, ali može da traje... A i pesma, sve dok ima ko da je sluša.

* U kolikoj meri ti je ljubav bila inspiracija u nastajanju pesama?
- Pa što se tiče mojih ljubavnih pesama, tu je definitivno bila inspiracija... e sad, da li neka stvarna, mislim konkretna ljubav, ili samo želja da se ljubi, ili makar strast, pitanje je... ali jedno je izvesno, ne ide na silu – uvek se provali kad je emocija falš.

* Uz sve već nabrojeno, učestvovao si i u velikom broju muzičkih i umetničkih projekata. Muzika koju radiš za film uglavnom je kompjutorska, nešto sasvim drugačije od onog što sviraš na koncertima. Pokušavaš li spojiti nekako te dve stvari i koliko je to uopšte moguće?
- Kompjutor koristim za programiranje, pravljenje neke, uslovno govoreći, elektronske muzike, ali isto tako za snimanje "klasičnih" instrumenata, akustičnih i električnih. Za mene je kompjutor pre svega jedan veoma moćan instrument, koji može raditi svašta, odnosno svirati, samo ga treba znati svirati. A što se spajanja ove i one muzike tiče, može naravno, samo mora se puno raditi da bi to imalo smisla i, naravno, imati neku ideju vodilju.

* Šta čini dobru ljubavnu pesmu? Jesu li to stihovi, muzika ili nešto treće? Koja ti je najlepša ljubavna pesma?
- I jedno, i drugo, i ono treće, a to treće je izvođenje, odnosno pevač ili pevačica... sve se to mora poklopiti da bi pesma bila stvarno dobra. No to ne znači da pesma mora biti muzički precise složena niti da tekst mora biti preterano "pametan", poželjno je da je iskrena i da ima nešto li~no, a veliki hit traži i nešto univerzalno... A koja je najlepša, teškog li pitanja, ima ih puno. Lenon ih ima nekoliko predivnih, a i ova koju ću možda svirati, ali neću reći koja je...


Нема коментара: