1. 9. 2008.

Album nedelje: Morso - ”Izlog” (Dallas records, 2008.)

U glazbenom i produkcijskom smislu Morso je među najjačim hrvatskimim bendovima ovog desetljeća, dovoljno je da samo površno preslušate njihov prvi album ”Izlog” i shvatit ćete zašto se ”hladno” može potpisati ovakva rečenica

Iako bi bilo idealno da se toj hvali može pridodati i kompletno autorsko sazrijevanje Morso ipak imaju jedan ”problemčić” - tekstove pjesama. Zahtjevnijim slušateljima mogu zasmetati konfuzna i pomalo nezgrapna rješenja tekstova, iako nema govora o tome da su im tekstovi automatski predodređeni za Recycle Bin. Možda bi ukupni dojam o ”Izlogu” bio upečatljiviji da su se više pozabavili lirskom stranom albuma koliko su se unijeli u svirački i produkcijski dio.
No, kako se ne radi o nacionalnom natječaju na najbolji lirski uradak na temu ljubavnih jada mladih hrvata već o modernom pop albumu bez megalomanskih pretenzija, Morso ipak dobiva zeleno svjetlo ponajviše zahvaljujući brilijantnoj usviranosti i istančanom sluhu za još nešto čime se ovaj bend izdvaja od drugih domaćih žanrovskih takmaca - riječ je o vrhunskim aranžmanima pjesama.
Primjetan utjecaj američkih britanaca The Killers i mračnijih njujorkških uzora (Interpol) u slučaju Morsa nije urodio dosadnim copy/paste albumom već žestokim ugrizom (morso - tal. ”ugriz”) kojim nisu polomili nejake mliječne zube već će, čini se, ostaviti vidljiv trag na tkivu domaće rock scene. Tu je na potezu i izdavač koji bi trebao dodatno izgurati stvar sa svojim promotivno-guračkim resursima.
Morso slušatelja ustvari dobiva na isti način kao i svi današnji neo-rock i ”emo” bendovi - nabrijanom produkcijom, odličnim aranžmanima i zaraznim melodijama koje vriju pod naslagama uhu ugodnih gitarskih distorzija i ritmičkih poigravanja bubnja i basa. Uvjerljiva izvedba dvaju glavnih vokala, neobična kombinacija ženskih i muških dionica, unatoč navedenim tekstualnim manjkavostima svakako su zanimljiv primjer iščitavanja vlastitog materijala u studijskim i koncertnim okvirima. U potonjim ”živim” uvjetima Morso dokazano besprijekorno funkcionira kao kompaktna cjelina.
”Izlog” nije izdanje koji ima težinu ”presudnih” albuma za podneblje u kome je stvoren, ali to nije niti tako važno. Daleko je bitnije da je Rijeka dobila još jedan album koji je potpuno u skladu sa svjetskim trendovima i bend koji može dati puno više nego li smo to od njih očekivali dok fankijali pod imenom Tha B Inside.

Robert Paulić

Нема коментара: