24. 3. 2014.

Balkan under the radar 2: Crnu rupu zatvara Crna planeta

I krajnje vreme je bilo da nam se konačno dogodi nanovo crni talas u makar nekoj grani umetnosti... neki zluradi likovi bi i danas rokenrol da nazovu graničnom umetnošću, ali dobro. Kokoš im se na glavu posrala!

Ivan St Rizinger

Eto, prosto, i nije se omaklo. Krenulo iz grada Niša, neki mladi i sofisticirani ljudi zasviraše u Figurative Theatru, zatim stvoriše Black Planet records a iz njega se kasnije izlegoše kojekakva, sve sama zapanjujuće dobra, muzička čudesa. Uz gomilu prvoklasnih, pretežno black wave, autorskih izdanja tu se mesta stvorilo, pre nekoliko meseci i za prvu, odličnu, kompilaciju Balkan under the radar... Puno posla!

A onda je, ovih dana, usledio onaj pravi orkan tako potreban ovoj našoj pomalo već posustaloj sceni, sa sve manje dobrih ideja kuda dalje. Nakon četvrt veka potpune medijske lobotomije i dominacije veselih i razdraganih giliptera koji kao da žive u Kaliforniji, u sred mora nesreća koje konstantno prate ovaj narod, pojavi se novo izdanje, dugo pripremano, lucidno osmišljeno i naravno besplatno. 


Drugi, čak trostruki, disk nastavak priče zvane Balkan under the radar, prosuo je po nama svo dugo skrivano bogatstvo neke nove, uzvišenije i samosvesnije underground generacije. Ako je početak 80-tih obeležio Paket aranžman, a 90-te legendarni Brzi bendovi Srbije potpomognuti Dobrim bendovima Vojvodine, sve do sada nismo imali novu homogenu i jasnu strukturu. 

Da, u mračnim vremenima živimo, fakat, mnogi su se u njima i rodili i jedini tračak nade može biti upravo sama ideja o Crnoj planeti. Onoj koja bi jednog dana mogla i da zasija, ako se čovečanstvo prizove pameti. Pesama ukupno 39, toliko i različitih izvođača. A mnogo ih je otpalo, po prvi put je u Srbiji neko tačno znao za čim traga i šta će staviti pod etiketu. Klasa. Briljantno odrađeno. 

Da krenem od uvek nanovo fascinantnog skopskog Mizara, zatim je tu i antologijski borski Goribor, neustrašivi Nikola Vranjković u saradnji sa Mikijem Ristićem iz Darkwood Duba, sveprisutni Ponoćni Vodeničar alijas Katabazija, famozni kruševački Scarpsi, lucidni prijedorski DBAU, furiozni niški Plastic Sunday, zagonetni a svetski Iveza and Elements iz Kragujevca, ekstraklasni subotički Nebo je crveno... i da ne nabrajam do sudnjega dana. Toliko različitih a objedinjenih talenata na jednom mestu nije bilo još od zlatnih dana Siniše Škarice, ko progugla shvatiće... možda.

Imam samo još ovo da vam poručim – ko ne skine (free) i ne posluša ovo trostruko vanserijsko izdanje izgubio je bitku sa ovim suludim vremenom. Pustio se, zauvek.

Нема коментара: