2. 11. 2011.

Temple of the Smoke: Marvin Marsovac protiv planete Zemlje

Trebalo je tri decenije od kultne Igre staklene perli (ISP) da se ponovo u Srbiji pojavi obećavajući psihodelični spejs rok sastav kakvim se pokazuje Temple of the Smoke na prvom albumu "...Against Human Race", gde se na zanimljiv način koriste likovi i dela Marvina Marsovca, Isaka Asimova, Azatota, Veljka Bulajića...
Piše: Aleksandar Arežina

Četvorica ljubitelja psihodelije, regea, spejs, kraut i prog roka, doom i stoner metala iz Beograda prošle godine osnovali su Temple of the Smoke, i tokom tri dana septembra snimili osam pretežno instrumentalnih stvari za prvenac pretećeg naziva "...Against Human Race".
"Templari" gitaristi Janko Stojanović i Dušan Žica (bez odsutnog basiste Marka Ilića) i bubnjar Dragan Mirković za Jelen top 10 govore o album koji se početkom ove godine pojavio na http://soundcloud.com/temple-of-the-smoke , a krajem jula je izašao i na CD-u u svet preko ruske andergraund etikete RAIG.

Žica: U startu smo imali plan da album izdamo van zemlje, jer je to korak za neku turneju u inostranstvu, a teško bi mogli sa albumom izdatim ovde. Igor Gorely iz RAIG-a je čuo za nas i kontaktirao nas. RAIG nije veliki, ali ima neverovatnu distribuciju po celom svetu.

- Otkud vam ime?

Žica: Drugar nam je dao to ime zbog aure koji nas okružuje (smeh), a nama je delovalo primamljivo, mistično, a ima i psihodeličnu atmosferu, može da se provuče kroz progresivni i spejs rok, dab, sve...
Mirković: Naknadno smo na netu provalili da je to u stvari neki astečki hram u centralnoj Americi, tako da ime dobija i na nekoj kao mistici.

- Nakon ISP kod nas nije bio neki ozbiljniji spejs rok sastav. Otkud vi u toj priči, i postoje li dodirne tačke sa ISP?

Stojanović: Sem što volimo taj bend baš nema konkretne. Spejs rok i psihodeliju svi oduvek slušamo i volimo. Ozric Tentacles smo znali svi pre nego što smo se upoznali. Oko elektronike smo se isto skontali. Volimo Flojde, Cepeline, King Crimson...

Mirković: Nismo se sastavili uopšte da sviramo spejs rok, ispalo je tako. Fuzija svega što volimo da slušamo privatno.




Žica: Spontano radimo. Izdaćemo treći album tehno, ako se tako istripujemo! Sviramo, džemujemo, stvaramo, neko uhvati rif i krenemo da radimo. To ti je sindrom prvog albuma - hteli smo sve, i dab i ambijentalnu muziku, i spejs i progresiv rok, noise... Bilo je puno ideja.

- Svesno ste išli da bude skoro isključivo instrumentalna muzika? Glasa skoro da nema.

Žica: Nemamo ništa protiv pevanja, ali kad sviraš instrumentalno moraš se više posvetiti aranžmanima, produkciji i zvuku. Konstantno mora nešto da se dešava, da bude fluidno. Kad sviraš klasičan rok, pank ili metal, peglaš ti nešto, ali je vokal u prvom planu. Nama je vokal kao treća gitara, kada ga uopšte ima.

- Tradicija domaćeg roka je glas u prvom planu...

Stojanović: To mi nikad nije bilo jasno. Čuješ muziku, fenomenalna je, i pitaš se što nisu “utopili” vokal da izađe na površinu muzika.

Mirković: Sindrom narodnih pevača! (smeh)

- Zašto ste "...Against Human Race"?

Žica: Mislimo da je ceo svet sjeban, apsolutno, u svakom mogućem smislu. Od socio-društvenih struktura, konzumerizma, do rata, nuklearnog zagađivanja...Čovek na makro slici paratizira planetu. Pošto smo instrumentalni bend, želeli smo da nazivima albuma i pesama damo koncept našoj muzici, onako kako razmišljamo i živimo. Gledamo na našu muziku kao sinematičnu, a naslovi joj daju neku imaginarnu simboliku. "Tortoise du Mars" je neki naš nadrealni trip, a recimo, "Into the Storm" je politički stav sa semplovima...

Stojanović: ...Često puštamo uživo video radove i isečke iz filmova.

- Je l' otud govor malog đavola iz "Čovjeka koga treba ubiti" (film strave režisera Veljka Bulajića iz 1979. godine).

Žica: Pa da! Pljujemo i mrzimo crkvu. Mislimo da je to jedna od najgorih institucija koja postoji. Najveća kuga čovečanstva! Administracija koju vode ljudi, a ne arhanđeli.
Stojanović: Ne pljujemo po veri. To je lični izbor, aposlutno nemamo ništa protiv nijedne vere. Učinio nam se kul taj citat, jer govori protiv crkve, a smešno je i naivno jer je to rekao mali đavo.
Mirković: A i zvučalo je kul ispred dobre, zakivačke metal pesme. (smeh)

- A drugi nazivi, kao "Naked Sun"?

Stojanović: To je po noveli Isaka Asimova, "Golo sunce". Simpatičan SF roman o izolaciji. Postoji planeta sa troje-četvoro ljudi i oni se ne viđaju međusobno. Kad je tema nastajala imali smo dosta ličnih problema prošle godine, bio nam je baš depresivniji period nekoliko meseci.
Žica: Skoro svi naši koncerti počinju sa "Illudium Q-36 Explosive Space Modulator". To je ime kapisle koju je Duško Dugouško ukrao Marvinu Marsovcu kad hoće da raznese Zemlju, jer mu zaklanja pogled na Veneru. (smeh) Puštamo i sempl iz crtanog filma gde Marvin priča kako ne postoji inteligentan život na Zemlji, a čovek je samo običan insekt koji gmiže na planeti. Omot za album nam je uradio Nikola Vitković. Na naslovnoj strani je Azatot – bezoblična kosmička masa i Lavkraftovo božanstvo haosa, koje hiljadu zraka ispušta u pet dimenzija - u činu uništenja Zemlje.

Нема коментара: