16. 10. 2008.

Toše Proeski 1981.-2007.: Godišnjica pogibije balkanskog slavuja

16. oktobra 2007. vest o pogibiji Toše Proeskog šokirala je i rastužila sve one koji su znali za njega, bilo da su slušali njegovu muziku ili ne. Danas je godišnjica od preranog odlaska mladog makedonskog muzičara

(izvor: Sarajevo-X)

Otišao je kad mu je bilo tek 26 godina. Tog kobnog jutra u 6.20 poginuo je u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške u Hrvatskoj. Pokopan je u Makedoniji uz najveće državne počasti.
U znak sećanja na Proeskog, najavljeno je da će se trčati jedan od najdužih maratona, dug skoro 1000 kilometara, od Nove Gradiške do Tošinog rodnog grada Kruševa, gde će maratonci položiti cveće i upaliti sveće na njegovom grobu. Ovaj maraton trčaće se svake godine, a najmlađi ovogodišnji maratonac je devetogodišnji Filip. Učesnici će biti podeljeni u četiri grupe, a u Kruševo bi trebali stići u nedelju u 12 sati.
Protiv 32-godišnjeg Georgija Georgijevskog, prijatelja Proeskog koji je vozio Touareg prilikom strašne nesreće kad je vozilo odletelo pod teretni kamion, podignuta je optužnica. Menadžerka balkanskog slavuja Ljiljana Petrović, koja je i sama bila u vozilu i svedočila nesreći, prestala je da se bavi svojim poslom.
Svoj poslednji intervju Toše je dao veče pre pogibije u emisiji "Vrteleška" Vesne Petruševske. Govorio je o planovima za budućnost.
Fan klubovi Toše Proeski u regionu organizuju sećanje na muzičku legendu u mnogim gradovima Balkana.
Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. u Prilepu. Počeo je da peva još u detinjstvu, a album prvenac "Nekade vo nokta" (Negde u noći) objavio je 1999. godine. Ubrzo je postao popularan u Makedoniji, a nešto kasnije i na celom Balkanu. Godine 2002. krenuo je na turneju van granica Makedonije. Veliki uspeh doživeo je prvo u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a nešto kasnije i u Hrvatskoj i drugim zemljama.
Bio je UNICEF-ov ambasador dobre volje, a 2004. snimio je i himnu ove organizacije "This World". Osvojio je i statuu Majke Tereze za svoj humanitarni rad. Takmičio se i na Eurosongu u Turskoj te godine i osvojio 14. mesto. Sarađivao je s mnogim muzičarima iz regiona pa i šire.
Iako je izvodio pop muziku, nikad nije zaboravio svoje makedonske korene, te je jedan album posvetio upravo makedonskoj narodnoj muzici ("Božilak"). Ostalo je najupečatljivije njegovo izvođenje pesme "Zajdi zajdi".


5. oktobra 2007. na Gradskom stadionu u Skoplju održao je svoj poslednji veliki koncert. Na taj dan 2008. mnogi muzičari s Balkana održali su na istom mestu koncert u čast preminulom pevaču.

Нема коментара: