16. 1. 2012.

Slobodan Tišma (Luna, La Strada): Dobitnik NIN-ove nagrade

Slobodan Tišma dobitnik je ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman "Bernardijeva soba". U obrazloženju žirija piše da se delo "Bernardijeva soba" izdvojilo osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti i izuzetno uverljivo komunicira sa čitaocima

"Bernardijeva soba" je prozno-poetski melanž, pripovest i refleksija o muzici i slikama, alhemijskim pretapanjima događaja, razmišljanja, boja i oblika, nameštaja, sobe, grada i okeana.

Slobodan Tišma je rođen 1946. u Staroj Pazovi. Studirao je književnost u Novom Sadu i Beogradu. U mladosti se bavio konceptualnom umetnošću i rok muzikom. Bio je frontmen grupa Luna i La Strade, kultnih bendova iz osamdesetih godina.

Zanimljivo je da je Slobodan Tišma svoju prvu knjigu objavio tek kada je napunio 45 godina. Ovo je njegova prva NIN-ova nagrada.

Pored Vase Pavkovića, koji predsedava žirijem, ostali članovi su Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov, koji su takođe bili u žiriju za 2010. godinu, dok su prof. dr Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić imenovani članovima žirija u maju prošle godine.





Нема коментара: