2. 11. 2011.

CD je mrtav: Prestaje se sa proizvodnjom do kraja 2012!

Epoha CD-a, nakon MP3 revolucije, sada definitivno dolazi svome kraju. Naravno, nećemo se čuditi ako on koju godinu nakon smrti doživi trijumfalni nostalgični povratak kao i vinil, no čini se da je CD-u konačno odzvonilo – naime, svi major labelovi, veliki izdavači, do kraja 2012. godine (a možda čak i ranije!) prestaju s izdavanjem svojih albuma na tom formatu
Autor: V.G.

MP3 revolucija tako je, čini se, konačno zadala smrtonosni udarac fizičkom mediju koji je otvorio vrata digitalizaciji muzike pa će svi vodeći svetski diskografi sasvim preći na izdavanje MP3-ja, kao i na streaming, a središnji prodajni centri biće iTunes i slični servisi.

No, opet, CD ima svoju zadnju nadu, a ona se zove 'limited edition' – posebna izdanja pojedinih projekata odabranih izvođača i dalje će se izdavati na CD-u, za kolekcionare. CD-ovi će se primarno prodavati preko Amazona.

Naravno, razlog za sve to je skupa proizvodnja – treba novca za otiskivanje CD-ova, a prodaja taj novac više ne vraća. S druge strane, MP3 ne košta ništa, a prodaje se. Iz istog razloga prognostičari tvrde da će u sledećih pet godina sasvim umreti i papirni magazini i novine, a opstaće samo oni koji funkcionišu na webu.

A to je samo početak – insajderi iz muzičke industrije kažu da će za pet godina (ako ne i ranije) potpuno nestati i format albuma kakvog smo poznavali.

Šta je sledeće?

Нема коментара: