04.06.2009.

Nišville jazz festival: Incognito kao želja publike

Pioniri britanske acid jazz scene, sastav Incognito, koji obeležava tri decenije postojanja, nastupiće na predstojećem izdanju Nišville jazz festivala koji će se od 13. do 16. avgusta održati u niškoj Tvrđavi, kao grupa koja je dobila najviše glasova u anketi “Nisville - make a wish” sprovedenoj na zvaničnom sajtu festivala, a u kojoj su posetioci sajta predlagali učesnike XXVI izdanja

Interesantno je, da je, sudeći po komentarima posetilaca sajta, podjednak broj “glasča” iz redova onih koji su prisustvovali fantastičnom koncertu grupe Incognito na Nivšvilu 2006. godine kada ni jaka kiša nije mogla da pokvari spektakl, kao i onih koji su upravo zbog kiše propustili koncert za koji je vođa sastava Jean-Paul Maunick (Bluey) kasnije rekao da im je “verovatno najbolji nastup u karijeri”.

Britanski sastav promovisaće ovom prilikom novi album “Tales From The Beach” objavljen krajem prošle godine.
Početak priče o grupi koja je do danas ostala “duboko ukorenjena” u fuziju džeza i fanka sedamdesetih godina, datira upravo s kraja te decenije kada su Bluey i Paul "Tubbs" Williams osnovali dico-funk sastav “Light of the world” koji je imala britanski hit obradom “I Shot the Sherif” posle čega menjaju ime u “Incognito” i objavljuju prvi singl “Parissiene girl” i album “Jazz funk”. Međutim ostatak osamdesetih protiče u relativnoj neaktivnosti, a cela stvar dobija ubrzanje kada njihov fan - DJ i BBC radijski voditelj Gilles Peterson 1991. godine osniva etiketu “Talkin’Loud” za koju Incognito objavljuje prvo hit singl “Always there”, a zatim i album “Inside life” na kojem su učestvovali mnogi od najboljih muzičari britanske groove zajednice. Ono što je ovim izdanjem nagovešteno, u velikom stilu je potvrdjeno sledećim albumom “Tribes, Vibes & Scribes“ sa furioznom obradom pesme Stivija Vondera "Don't You Worry 'Bout a Thing" koja postaje veliki hit i definitivno ustoličava Incognito kao glavnog predvodnika ekspanzije acid jazza, što ovaj sastav ostaje i do današnjih dana.
CD “Tales From The Beach” koji će Incognito promovisati u Nišu sedamnaesto je izdanje benda, i odmah po objavljivanju ušao je medju prvih pet albuma na listi Top Contemporary Jazz Albums.

Нема коментара: