7. 6. 2009.

Korni grupa: Antologijska kolekcija

The ultimate collection Korni grupe kompilacija je na kojoj Croatia Records po prvi put obuhvaća najznačajnije pesme na 2 CD-a, na kojima su predstavljena 24 songa iz celog njihovog opusa

Jednu od najboljih rock grupa na ovim prostorima čije je stvaralaštvo obeležilo 70-e, Korni grupu, osnovao je Kornelije Kovač 1968.
Autor i klavijaturista koji je svoj muzički put počeo u jednoj od najvećih sarajevskih grupa, Indexima, bio je vođen idejom da stvara svoju muziku, progresivniju od one na koju je tržište u to vreme naviklo. Od osnivanja pa do kraja rada u grupi, koja će trajati 6 godina, stalni članovi bili su: Kornelije Kovač (kompozitor, aranžer, klavijaturista), Bojan Hreljac (bas gitarista) i Vladimir Furduj (bubnjar).

Prve dve godine protekle su u traženju pravog muzičkog izraza što se odnosilo i na traženje lead vokala. Nakon Seke Kojadinović, Dušana Prelevića i Dalibora Bruna, Dado Topić je bio prvi pevač Korni grupe s kojim je postignut uspeh i s kojim dolazi bitno razdoblje za grupu. Snimljeno je nekoliko dugih progresivnih pesama sa kompozicijama koje su trajala i po desetak minuta.

Prvi hit singl 1970-e. bio je 'Trlala baba lan' koji je doživeo i internacionalni uspeh. Nakon odlaska Dade Topića 1971. godine, koji muzički put nastavlja u grupi Time, na njegovo mesto dolazi Zdravko Čolić, ali ni on se u grupi nije zadržao dugo. Međutim, njegovo poznanstvo s Kornelijem pridonelo je u stvaranju jedne od najvećih solističkih karijera.

Konačno u sastav ulazi Zlatko Pejaković, koji je u Korni grupi snimio tri albuma i ostao do samog prestanka rada 1974.
Zanimljivo je da su te godine s pesmom 'Moja generacija' nastupili i na Eurosongu na kojoj pobedu uverljivo odnosi grupa ABBA i 'Waterloo'.

Korni grupa objavila je 4 albuma: "Korni grupa", "Not An Ordinary Life", "Mrtvo more" i "Prvo svetlo neobičnog života" te kolekciju hitova na 3 CD-a. Nakon raspada grupe, Kornelije Kovač nastavio je uspešnu autorsku karijeru.

Нема коментара: