09.06.2009.

Bregović: Trka za Gremija

Poznati domaći kompozitor Goran Bregović nominovan je za eminentnu nagradu „Gremi”, otkriva za „Blic” njegov menadžer Raka Marić. Brega uskoro ide na američku turneju gde će tokom juna i jula obići desetak ekskluzivnih hala u SAD i Kanadi, svirati pred brojnim obožavaocima i promovisati svoj album „Alkohol”, koji je za američko tržište ekskluzivno objavio „Universal”

Album „Alkohol” je prvi zvanični album Gorana Bregovića koji se pojavio u SAD. Treba podsetiti da je Bregović u više navrata u svojoj karijeri pokušavao da osvoji Ameriku svojom muzikom, počev od turneje benda Bijelo dugme osamdesetih godina prošlog veka po tamošnjim gradovima.

No, sada je u SAD Bregovićev rad prepoznat kao vrhunski umetnički doživljaj, a njegovi koncerti sa „Orkestrom za svadbe i sahrane” smatraju se prvorazrednim spektaklom. Promoter „Balkan bita” konačno je dočekao da Amerikanci potvrde njegov status nekrunisanog kralja ovog trenutno najtraženijeg ogranka „World music” scene. Album „Alkohol” nalazi se na svim zvaničnim „World music” top-listama u Americi, tako da će Bregović sa njim biti nominovan za nagradu „Gremi” u toj kategoriji. Nominacije će zvanično biti objavljene krajem leta kada 150 muzičkih eksperata saberu svoje glasove, a nagrade će biti dodeljene 31. januara 2010. u „Stejples centru” u Los Anđelesu. Po rečima njegovog menadžera Rake Marića, Bregović će gotovo sigurno dobiti ovu nagradu.
- Bregović je najozbiljniji kandidat za „Gremi” nagradu za najbolji savremeni „World music” album. Njegov album „Alkohol” kritika je dočekala hvalospevima. Već dva meseca svi njegovi koncerti u SAD i Kanadi su rasprodati. To su sve koncerti u dvoranama u kojima staje nekoliko hiljada ljudi i u kojima nastupaju najveće svetske muzičke zvezde. Njegovu turneju po Americi prati dosad najveća reklamna kampanja, a kritičari ga porede sa poznatim kreatorima filmske muzike kao što su Enio Morikone ili Filip Glas - priča Marić i dodaje:
- Posle američke turneje, tokom jula će nastupiti na festivalima u Nemačkoj, Italiji i Francuskoj. Poslednji koncert u julu biće 28. u Banjaluci kada će svirati na „Danima Guče”.
Bregović će ubrzo potom otići u bolnicu da mu izvade implante koji su mu pridržavali kičmu posle prošlogodišnje operacije.
- To bi trebalo da bude rutinska intervencija. Dve nedelje kasnije, čim se oporavi, nastupiće sa Severinom na njenom koncertu u „Beogradskoj areni” - zaključuje Marić.

Turneja po SAD i Kanadi
11. jun - Celebrate Brooklyn (Njujork)
12. jun - Festival of Arts and Creativity Yonge (Toronto)
13. jun - Festival of Arts and Creativity (Toronto)
14. jun - Ravinia Festival (Čikago)
15. jun - Cleveland Museum of Art (Klivlend)
17. jun - UT Performing Arts Center (Ostin)
19. i 20. Jun - UCLA Live Royce Hall (Los Anđeles)
21. jun - SFJAZZ Nob Hill Masonic Center (San Francisko)
23. jun - Seattle Theatre (Sijetl)
8. i 9. jul - Lincoln Centre (Njujork)

Нема коментара: