29. 5. 2009.

Klopka za pionira: Nisam bio pionir, ali sam definitivno upao u klopku

Vjerojatno biste i vi upali u nju da ste u nedjelju u zagrebačkoj Močvari gledali bend Klopka za pionira, noise/industrial kombinaciju iz Pančeva/Beograda koja je te večeri svirala u sklopu glazbenog dijela Faki festivala
Muzika/Ivica Marinović/foto: Ante Piacun

Slušao sam neke njihove stvari prije koncerta, novi album "Dodole" tek poslije, te zaključio da je Klopka za pionira jedna zaista posebna i neobična priča. Od novijih bendova se eventualno mogu uspoređivati s bendom Machina iz Tuzle koji izdaje albume (lani objavili odličan album), ali ne rade live nastupe, s Damirom Avdićem, još jednim velikanom iz Tuzle, te donekle i s Goriborom.

Svirka je počela negdje iza 23 h, a u Močvari se skupilo svega 40-50 najvatrenijih fanova i to uglavnom sudionika Faki festivala i njihovih prijatelja. I zaista se može reći da smo potpuno uživali u narednih sat vremena koliko je trajao nastup Klopke. Počelo je s pjesmama s novog albuma, "Pojedinac", "Čopor", "Pištolj", "Oči" i "Plivaj".
Klopka svira u postavi pjevač, gitara, bas, klavijature, ritam mašina koja im emitira repetativan noise/industrial zvuk.

Karakteristično je da taj zvuk publiku doslovno tjera u trans što smo mogli vidjeti i ovoga puta. Ekipa iz benda je također cijelo vrijeme svira u transu, dok pjevač Mileta izgovara (u rimi recitira) svoje opake stihove. Najbolji primjer je pjesma "Karta sveta" sa predzadnjeg albuma "Planetarni čovek". Razglas nije bio baš idealan, ali je bio dovoljno razumljiv da bi čuo sljedeće stihove "Da li si ikada gledala kartu sveta i na njoj tražila svoj grad/tvoj grad ne postoji/svi gradovi su tvoji".
Proučavajući Miletine tekstove sam shvatio da je čovjek genijalan pjesnik, da ima smisla za nijanse, te da s jako malo teksta objasni puno stvari kao što rade St. iz Goribora ili Damir Avdić.

Bend je opet nastavio s novim albumom, "Pagani", "Blato", "Gradovi", a publika je i dalje cijelo vrijeme bila u transu, pogotovo kad je među njima počeo kružiti Gorki list, srpska verzija pelinkovca.
Zadnja, 10. stvar je bila "Šta me gledaš", nakon nje se bend povukao s bine i nije izvodio bis. Bio je to nastup odrađen u jednom dahu, kako za bend tako i za publiku. Svima koji su propustili ovaj koncert predlažem da nabave njihov novi album "Dodole" koji se nalazi na www.klopkazapionira.net i vjerujem da nećete ostati ravnodušni kada ga čuju.

Znam da se i mnogima zbog teške lirike neće svidjeti jer je Klopka bend koji se mrzi ili koji se štuje poput kakvog božanstva. Uglavnom, kad jednom upadneš u klopku, povratka nema.

Нема коментара: