04.02.2009.

Martina Majerle: Hrvatica peva za Sloveniju na „Evrosong”


Hrvatska pevačica Martina Majerle predstavljaće Sloveniju na „Evrosongu” koji će se u maju održati u Moskvi, a njen izbor uzburkao je duhove u Sloveniji. Tamošnji mediji potenciraju trenutno veoma zategnute međudržavne odnose između Slovenije i Hrvatske, i navode da je za „Pesmu Evrovizije” trebalo izabrati nekog slovenačkog izvođača

Dvadesetosmo­godišnja Martina Majerle koja je rođena u Opatiji pobedila je na slovenačkom izboru za „Pesmu Evrovizije” sa numerom „Love Simphony” i to zahvaljujući glasovima međunarodnog žirija koji su činili Urška Čop Šmajgert, urednica muzičkog programa na radiju Maribor, italijanski kompozitor i producent Andrea Cupini i Anja Rogljić, urednica u muzičkom programu RTS-a.
Martina će nastupiti zajedno sa slovenačkim gudačkim kvartetom „Quartissimo”.
- Niko od nas ne želi da meša politiku i muziku. Smatram potpuno neprimerenim to što su napisali slovenački novinari, jer su po mom mišljenju samo stvorili nepotrebnu napetost - izjavila je Martina Majerle, a Andrej Babić, kompozitor numere „Love Simpathy”, dodao je da je nakon pobede dobio „samo dve, tri čestitke od slovenačkih kolega kompozitora”.
- Na našu pobedu najburnije su reagovali favoriti takmičenja, članovi grupe Langa. Oni su sakupili maksimalnih 12 bodova televotingom, ali im međunarodni žiri nije dao nijedan bod. Zbog toga su napravili skandal - kaže Andrej Babić, koji je prošle godine bio autor numere sa kojom je u Beogradu nastupila Portugalka Vanija Fernandez. Postoji šansa i da Babić ima dve pesme na „Evroviziji” - komponovao je i numeru „Tvoje drugo ime je greh” sa kojom će na „Beoviziji” učestvovati Dušan Zrnić.

Izbor u eks-Ju
Osim Slovenije, od zemalja bivše Jugoslavije svoje predstavnike su već izabrali i Bosna i Hercegovina (grupa Regina) i Crna Gora (Andrea Demirović). Ko će predstavljati Makedoniju biće poznato 21. februara, dok Hrvati svog predstavnika biraju na „Dori” 28. februara. Finale „Beovizije” se održava 8. marta.

Biografija
Rođena je 1981. u Opatiji
Sa Ladom Bertoničekom čini bend Atmospheric
Bila je i član muzičke ekipe Masima Savića
Dva puta je kao prateći vokal nastupala na „Pesmi Evrovizije” - 2007. sa predstavnicom Slovenije Alenkom Gotar i 2008. sa Stefanom Filipovićem koji je predstavljao Crnu Goru

Нема коментара: